Stiri - Pagina 65

30
Mai 2012

Regimul fiscal al indemnizatiei de deplasare-diurnei in valuta acordata salariatului rezident roman pe timpul delegarii-detasarii in Belgia

Fincont.NET, Informatii Fiscale

Potrivit Codului muncii roman, locul muncii poate fi modificat prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.

Diferentele dintre delegare si detasare:

1.

a) Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

b) Detaşarea reprezinta schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia, in mod excepţional putandu-se modifica şi felul muncii, cu consimţământul scris al salariatului.

29
Mai 2012

Tratamentul fiscal al creantelor neincasate

Fincont.NET, Informatii Fiscale

Potrivit Codului fiscal roman, cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile sunt considerate cheltuieli deductibile pentru determinarea profitului impozabil.

In cadrul cheltuielilor deductibile pentru determinarea profitului impozabil sunt incluse prin prevederile art.21 alin.(2) lit.n) si cheltuielile rezultate din  pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri:

  • 1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
  • 2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
  • 3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor;
  • 4. debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul.
29
Mai 2012

Consideratii privind tratamentul fiscal al veniturilor din transferul titlurilor de participare

Fincont.NET, Informatii Fiscale

Conform prevederilor Codului fiscal, persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România,  datorează plata impozitului pe venit, care se aplica asupra veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României.

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit includ si  veniturile din investiţii, care cuprind, potrivit prevederilor Codului fiscal si câştigurile din transferul titlurilor de valoare.

În înţelesul Codului fiscal, prin titlu de valoare  se intelege „orice valori mobiliare, titluri de participare la un fond deschis de investiţii sau alt instrument financiar, calificat astfel de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi părţile sociale;”

29
Mai 2012

Regimul juridic si fiscal al acordarii tichetelor de vacanta

Fincont.NET, Informatii Fiscale

Acordarea tichetelor de vacanta de catre angajatori a fost reglementata prin O.U.G.  nr. 8 din 18 februarie 2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă si H.G.  nr. 215 din  4 martie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanţă.

Conform prevederilor legale invocate, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda bonuri de valoare, denumite tichete de vacanţă, pentru recuperarea şi întreţinerea capacităţii de muncă a personalului salarial, în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, potrivit legii.

29
Mai 2012

Regulamentul BNR nr. 6 din 9 mai 2012 privind modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind regimul valutar

Fincont.NET, Informatii Fiscale
In Monitorul Oficial numărul 341 din data de 19 mai 2012 a fost publicat REGULAMENTUL BNR nr. 6 din  9 mai 2012 privind modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 616 din 6 septembrie 2007, precum şi privind abrogarea Normei Băncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 297 din 8 aprilie 2005, cu modificările şi completările ulterioare.
29
Mai 2012

Marti 29 mai 2012 termen scadent pentru Situatiile financiare anuale la 31 decembrie 2011

Fincont.NET, Obligatii Fiscale

Până marţi, 29 mai a.c. inclusiv,  au obligaţia întocmirii şi depunerii situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale simplificate la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, urmatorii contribuabili:

  • - societăţile comerciale,
  • - societăţile/companiile naţionale,
  • - regiile autonome,
  • - institutele naţionale de cercetare-dezvoltare,
  • - subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate.

Situaţiile financiare anuale la 31 decembrie întocmite de acesti contribuabili se depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice şi vor fi însoţite de formularele „Date informative”, cod 30, şi „Situaţia activelor imobilizate”, cod 40.

29
Mai 2012

Indexarea valorii sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa

Fincont.NET, Informatii Fiscale
Prin Ordinul ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nr. 821/2012 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul I 2012, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 357/25.05.2012, a fost indexată valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă.  Pentru semestrul I al anului 2012, începând cu luna mai, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă este de 400 lei.
29
Mai 2012

Indexarea valorii tichetelor de masa

Fincont.NET, Informatii Fiscale

In Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 357/25.05.2012 a fost publicat Ordinul ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nr. 820/2012 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2012.

Pentru semestrul I al anului 2012, începând cu luna mai, valoarea nominală a unui tichet de masă este de 9 lei.

Facem precizarea ca, potrivit art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi pct. 68 lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, tichetele de masă acordate potrivit legii sunt considerate venituri de natură salarială şi sunt supuse impozitului pe veniturile din salarii. Potrivit art. 296 indice 15 lit. o) din Codul Fiscal, acestea nu sunt cuprinse în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatori.

Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf