Consideratii privind deductibilitatea cheltuielilor cu donatiile

17 Octombrie 2013, Informatii Fiscale
Consideratii privind deductibilitatea cheltuielilor cu donatiile

Potrivit LEGII nr. 287 din 17 iulie 2009 republicată, privind Codul civil, Titlul III Liberalităţile, orice persoana este libera sa dispuna cu titlu gratuit de bunurile sale, în tot sau în parte, în favoarea unei alte persoane, prin donaţie sau prin legat cuprins în testament.

Codul civil defineste donatia ca fiind "contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar."

Donaţia se încheie prin înscris autentic, înregistrat de notar în registrul naţional notarial, iar in cazul in care are ca obiect bunuri mobile corporale, acestea pot avea o valoare de până la 25.000 lei si trebuie enumerate şi evaluate într-un înscris, chiar sub semnătură privată, sub sancţiunea nulităţii absolute a donaţiei.

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu donatia efectuate de un contribuabil-persoana juridica nu pot fi  asimilate celor prevazute de art. 21, alin. (4), lit.p) din Codul fiscal, deoarece acestea se refera strict la cheltuielile rezultate din operatiunile de sponsorizare, mecenat, bursa privata, biblioteci de drept public, facand trimitere la actele normative care reglementeaza aceste activitati (Legea 32/1994, cu modificarile ulterioare, Legea burselor private 376/2004, cu modificarile ulterioare si Legea bibliotecilor 334/2002, cu modificarile ulterioare).

Art. 21 (4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:

1. 3 la mie din cifra de afaceri;

2. 20% din impozitul pe profit datorat.

Conform LEGII nr. 32 din 19 mai 1994  privind sponsorizarea, aceasta reprezinta "actul juridic prin care două persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de către una dintre părţi, denumită beneficiarul sponsorizării.", iar contractul de sponsorizare se încheie în formă scrisă, cu specificarea obiectului, valorii şi duratei sponsorizării, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor părţilor.

Coroborand prevederile legale prezentate, rezulta ca donatia nu este prevazuta expres de Codul fiscal si  nu respecta definitia data cheltuielilor deductibile, intrucat:

  • nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile
  • deductibilitatea ei nu este reglementata printr-un act normativ
In consecinta, consideram ca cheltuielile inregistrate de un contribuabil-persoana juridica cu donatiile efectuate nu sunt deductibile din baza impozabila a impozitului pe profit.

Autor: Ionel Moca | Sursa: Fincont.NET | Sursa Foto: LegeStart.ro

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf