Achizitie intracomunitara de bunuri, taxabila, efectuata de o persoana juridica romana neinregistrata in ROI

26 Noiembrie 2013, Informatii Fiscale
Achizitie intracomunitara de bunuri, taxabila, efectuata de o persoana juridica romana neinregistrata in ROI

Problema fiscala: O societate din Romania, platitoare de TVA trimestrial, care nu este inregistrata in Registrul operatorilor intracomunitari, achizitioneaza dintr-un stat membru UE un utilaj  industrial.

Furnizorul comunitar intocmeste factura cu TVA, intrucat, in urma verificarilor efectuate in sistemul VIES, nu a identificat inscrierea societatii romanesti ca operator intracomunitar.

Intrebare: care sunt obligatiile fiscale ce-i revin societatii din Romania?

Solutie propusa:

Potrivit art.158^2 alin.(14) din Codul fiscal, persoanele care nu figurează în Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operaţiuni intracomunitare, chiar dacă acestea sunt înregistrate în scopuri de TVA.

Ca urmare,  începând cu data de 1august 2010, în VIES (sistemul de schimb de informaţii în domeniul TVA) nu mai figurează operatorii care nu s-au înregistrat şi în Registrul operatorilor intracomunitari, chiar dacă aceştia sunt înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal.

In schimb, prevederile referitoare la drepturile şi obligaţiile ce revin persoanelor impozabile care realizează operaţiuni intracomunitare, nu sunt afectate de neînregistrarea în ROI a persoanelor care realizează operaţiuni intracomunitare.

Atât persoanele impozabile care realizează livrări intracomunitare de bunuri scutite de TVA conform art. 143 alin. (2) lit. a) şi d), cât şi cele care realizează prestări intracomunitare de servicii neimpozabile în România conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, trebuie să îndeplinească toate obligaţiile prevăzute la Titlul VI Taxa pe valoarea adăugată din Codul fiscal şi, de asemenea, pot să-şi exercite drepturile prevăzute de acelaşi titlu, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în ROI.

Dacă o persoană impozabilă realizează în România o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă, dar nu este înregistrată în ROI,nu va figura în VIES ca având un cod valabil de TVA, chiar dacă este înregistrată în scopuri de TVA, prin urmare, furnizorul din alt stat membru nu va aplica scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitară de bunuri, respectiv va emite o factură cu TVA din statul în care a început transportul bunurilor livrate intracomunitar.

În cazul achiziţiilor intracomunitare de servicii care au locul în România, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, taxabile, realizate de o persoană impozabilă care nu este înregistrată în ROI, persoana nu va figura în VIES ca având un cod valabil de TVA, chiar dacă este înregistrată în scopuri de TVA, in consecinta prestatorul din alt stat membru va considera că realizează operaţiuni către un beneficiar persoană neimpozabilă, pentru care va emite o factura cu TVA din statul prestatorului.

Conform prevederilor Circularei MFP 81544/11.10.2010 cu privire la Registrul Operatorilor Intracomunitari, in situatia in care furnizorul/prestatorul intracomunitar taxeaza operatiunea datorita faptului ca firma din Romania figura in baza de date VIES cu un cod invalid la momentul livrarii bunurilor/prestarii serviciilor, trebuie avut in vedere faptul ca obligatiile fiscale referitoare la achizitia intracomunitara sunt identice cu cele ale unei persoane impozabile inscrise in R.O.I. care efectueaza aceeasi operatiune – o achizitie intracomunitara.

Obligaţiile ce îi revin beneficiarului român ca urmare a efectuării unei achiziţii intracomunitare de bunuri, taxabile în România, diferă în funcţie de modul de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal.

 Astfel, indiferent dacă s-a înregistrat sau nu în ROI, pe lângă respectarea regulilor stabilite de legislaţia în domeniul TVA referitoare la determinarea locului achiziţiei intracomunitare, exigibilitate, cota aplicabilă, baza impozabilă, facturare, scutiri ş.a., beneficiarul va avea şi următoarele obligaţii:

  • dacă este înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, va avea obligaţia să depună decontul de TVA (formularul 300), în care să înregistreze taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor intracomunitare de bunuri şi servicii ca taxă colectată şi deductibilă, şi să depună declaraţia recapitulativă (formularul 390);
  • dacă este înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal sau ar fi avut obligaţia să se înregistreze conform acestui articol, va avea obligaţia să depună decontul special de taxă (formularul 301), să efectueze plata taxei pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor intracomunitare de bunuri şi să depună declaraţia recapitulativă (formularul 390).

Întrucat furnizorul/prestatorul din alt stat membru a emis factura cu TVA din statul în care se consideră că a avut loc livrarea sau prestarea, aceasta va fi inclusă în baza de impozitare a TVA pentru achiziţia intracomunitară de bunuri/servicii care are locul în România.

In concluzie, in baza prevederilor Circularei MFP 81544/11.10.2010 cu privire la Registrul Operatorilor Intracomunitari, mentionate mai sus, societatea romana are obligatia de a se conforma legii, chiar daca nu a facut aceste demersuri inaintea realizarii achizitiei intracomunitare de bunuri.

Desi societatea din Romania primeste factura cu TVA, cumparatorul din Romania trebuie sa considere ca a efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri si sa aplice regimul de taxare inversa prin formula 4426 = 4427 la  baza de impozitare formata din valoarea totala a facturii emise de catre partenerul intracomunitar care cuprinde:

  • valoarea utilajului achizitionat,
  • valoarea TVA colectata.

Baza de impozitare se determina in lei la cursul valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor iar contravaloarea achizitiei intracomunitare efectuate se raporteaza prin:

Decontul de TVA cod 300 la randurile 5, 5.1, 18 si 18.1.

“5 Achiziţii intracomunitare de bunuri pentru care cumpărătorul este obligat la plata TVA (taxare inversă), din care:

5.1 Achiziţii intracomunitare pentru care cumpărătorul este obligat la plata TVA (taxare inversă), iar furnizorul este înregistrat în scopuri de TVA în statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitară

18 Achiziţii intracomunitare de bunuri pentru care cumpărătorul este obligat la plata TVA (taxare inversă), din care:

18.1 Achiziţii intracomunitare pentru care cumpărătorul este obligat la plata TVA (taxare inversă), iar furnizorul este înregistrat în scopuri de TVA în statul membru din care a avut loc livrarea”

Declaratia recapitulativa cod 390, cu simbolul A.

“achiziții intracomunitare de bunuri, achiziții care urmează transferurilor scutite, achiziții efectuate de beneficiarul livrării ulterioare în cadrul unei operațiuni triunghiulare (A);”

Pentru suma TVA din rulajul debitor al contului 4426 se exercita dreptul de deducere sub rezerva respectarii conditiilor de la art. 145 – 147 din Codul fiscal.

Totodata, conform art 156^1 alin 6^1, societatea va deveni platitor de TVA lunar, in consecinta va depune  la autoritatea fiscala Formularul 092 Declaraţie de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România (OPANAF 1165/2009):

(6^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2)—(6), pentru persoana impozabilăcare utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:

a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;

b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligaţia depunerii unui decont de taxă conform art. 156^2 alin. (1);

c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.

Autor: Ionel Moca | Sursa: Fincont.NET | Sursa Foto: Business24

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf