Documentar privind contributiile sociale datorate de persoanele fizice de la data de 01 iulie 2012

01 August 2012, Documentare Fiscale

I. Persoane fizice care obţin venituri din activităţi agricole

A. Contribuabilii care obţin venituri din:

- cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat;

- cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor;

- exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea,

datorează doar contribuţia individuala de asigurări sociale de sănătate CIASS – cu cota de 5,5%.

Aceasta cota se aplică asupra venitului net sau asupra normei de venit pentru impunerea pe bază de normă de venit.

Declararea şi plata CIASS

a) pentru contribuabilii care sunt impozitaţi în sistem real:

Plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului, se efectuează în două rate egale, până la data de 25 septembrie inclusiv şi 25 noiembrie inclusive

Pe baza declaraţiei de venit estimat, formular 220/declaraţiei de venit realizat, formular 200) organul fiscal emite decizia de impunere pentru plăţi anticipate în care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat şi termenele de plată.

După încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili, formular 200), organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

b) pentru cei care sunt impozitaţi la normă de venit

- pe baza declaraţiei privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit, formular 221, organul fiscal emite decizia de impunere prin care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi termenele de plată.

- plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 septembrie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv, şi reprezintă plată finală.

B. Contribuabilii care obţin venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare,  datorează doar contribuţia de asigurări sociale de sănătate CASS – cota de 5,5%.

Cota de 5.5% se aplică asupra valorii produselor livrate în cazul impunerii prin reţinere la sursă.

Declararea şi plata CIASS

Obligaţia calculării, reţinerii şi virării contribuţiei revine plătitorului de venit.

IMPORTANT: În cazul persoanelor care au optat pentru contabilitate în sistem real şi pentru care organul fiscal emite decizie de impunere pe baza declaraţiei de venit, plătitorul de venit va solicita prezentarea deciziei de impunere D260 fără a mai reţine contribuţii şi nici impozit de 2%.

Atenţie! În cazul persoanelor care realizează venituri din agricultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a CIASS reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară (233 lei = 1/3 din 700 lei).

II. Persoanele fizice care obţin venituri cu impozitare în regim de reţinere la sursă

1. Contribuabilii care obţin venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/ convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil, precum şi a contractelor de agent; din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, datorează:

a) dacă acesta este singurul venit realizat;

  • - contribuţia individuala de asigurări sociale (CIAS - cota 10,5%)
  • - contribuţia individuala de asigurări sociale de sănătate (CIASS- cota 5,5%).

b) dacă persoana care realizează venitul este deja asigurată în sistemul public de pensii sau beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

- numai contribuţia individuala de asigurări sociale de sănătate (CIASS – cota de 5,5%)

Baza lunară de calcul pentru CIAS (pensie) este venitul brut stabilit prin contract, care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.

Baza lunară de calcul pentru CIASS (sănătate) este venitul brut stabilit prin contract care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

2. Contribuabilii care obţin venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică microîntreprindere - care nu generează o persoană juridică sau venituri din asocierile fără personalitate juridică constituite între persoanele fizice rezidente cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România, cât şi în străinătate,  datorează doar contribuţia individuala de asigurări sociale de sănătate – cota de  5,5%.

Baza lunară de calcul pentru CIASS (sănătate) este venitul din asociere.

Declararea şi plata contributiilor

Contribuţiile sociale individuale se datorează în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective.

Contribuţiile reţinute se virează până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada fiscală aleasă de plătitorul de venit.

III. Persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală

1. Contribuabilii la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă, in conditiile in care singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuală, datorează:

  • - contribuţia de asigurări sociale (CAS - 31,3%)
  • - contribuţia individuala de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%),

Baza lunara de calcul pentru CAS (pensie) este:

- venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (10.585 lei).

Declararea şi plata CAS

Pentru CAS, organul fiscal va stabili obligaţiile de plată pe baza venitului declarat în baza Declaraţiei 600 şi va emite „Decizia de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”, cod 610.

Baza lunară de calcul pentru CIASS (sănătate) este:

- venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).

Declararea şi plata CIASS

Pentru CIASS, organul fiscal va stabili obligaţiile de plată pe baza  declaraţiei de venit estimat/privind venitul realizat, potrivit modelulului aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 891/2012 şi va emite  „Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”, cod 620,

Contribuţiile se plătesc trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

După încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili, formular 200, organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

2. Contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală în regim de reţinere la sursă, în condiţiile în care acesta este singurul venit realizat datorează:

  • - contribuţia individuala de asigurări sociale (CAS - 10,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară şi care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (10.585 lei)
  • - contribuţia individuala de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară şi care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară.

Declararea şi plata contributiilor

Aceste contribuţii sociale individuale se datorează în cursul anului, sub forma plăţilor anticipate, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective.

Contribuţiile reţinute se virează şi se declară în „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, formular 112, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada fiscală aleasă de plătitorul de venit.

Pentru aceşti contribuabilii, obligaţiile reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale calculate, reţinute şi virate în cursul anului fiscal de către plătitorii de venit sunt obligaţii finale.

De retinut! contribuabilii nu datorează cele două cote de contribuţii sociale, indiferent de opţiunea exprimată pentru modul de impunere (sistem real sau reţinere la sursă), dacă:

- mai realizează alte tipuri de venituri

- sunt asiguraţi în sistemul public de pensii

- beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii

IV. Persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, profesii libere

Contribuabilii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, profesii libere datorează:

a) dacă singurul venit realizat este cel din desfăşurarea de activităţi independente

- contribuţia de asigurări sociale (CAS - 31,3%)

- contribuţia individuala de asigurări sociale de sănătate (CIASS - 5,5%),;

b) dacă persoana care realizează venitul este deja asigurată în sistemul public de pensii sau beneficiază de una din categoriile de  pensii acordate în sistemul public de pensii.

- numai contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS - 5,5%)

Baza lunară de calcul pentru CAS (pensie) este:

- venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu  brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 lei) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (10.585 lei), pentru activităţi independente impuse pe baza contabilităţii în partidă simplă;

- venitul normat, pentru activităţi independente impuse pe bază de normă de venit.

Declararea şi plata CAS

Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale se realizează de către contribuabilii menţionaţi mai sus, care se autorizează/înregistrează începând cu 1 iulie 2012, prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, formular 600, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 874/2012.

În baza Declaraţiei 600 depusă, organul fiscal emite „Decizia de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”, cod 610, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 891/2012, în care stabileşte contribuţia socială anual datorată şi termenele de plată. Contribuţia la pensii se plăteşte trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Baza lunară de calcul pentru CIASS (sănătate) este:

  • - venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, pentru activităţi independente cu evidenţa în partidă simplă;
  • - venitul normat, pentru activităţi independente impuse pe bază de normă de venit.

Atentie: Baza de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).

Declararea şi plata CIASS

Plata contribuţiilor la sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului.

- în baza declaraţiei de venit estimat, formular 220, sau a declaraţiei de venit realizat, formular 200, organul fiscal emite „Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”, cod 620, aprobată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 891/2012 în care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat şi termenele de plată.

Plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

După încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili, formular 200, organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

V. Contribuţii sociale datorate de persoane fizice care obţin venituri din arendă

Pentru contribuabilii care obţin venituri din arendă este obligatorie precizarea în scris, în contractul/raportul juridic încheiat sau în anexa la contract, a modalităţii de impunere aleasă de contribuabil, respectiv:

- impunere prin reţinere la sursă

- conducerea contabilităţii în partidă simplă.

Atentie: Indiferent de opţiune se datorează doar CIASS (sănătate) şi numai dacă acesta este singurul venit realizat.

Baza de calcul CIASS:

- 5,5% asupra venitului net (venit brut - 25% cotă forfetară de cheltuieli), în cazul opţiunii pentru reţinerea impozitului la sursă.

- 5,5% asupra venitului net (venit brut - cheltuieli deductibile) în cazul opţiunii privind conducerea contabilităţii în partidă simplă.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuală pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, indiferent dacă plata impozitului se face de către arendator sau arendaş.

Plata contribuţiei

Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei.

VI. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele care realizează alte categorii de venituri

Au calitatea de contribuabili în sistemul de asigurări sociale de sănătate, persoanele care obţin venituri din:

  • - cedarea folosinţei bunurilor;
  • - investiţii;
  • - premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
  • - operaţiunea de fiducie
  • - din alte surse

Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri.

Atenţie! 

1. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).

2. Nu se  datorează CIASS pentru veniturile menţionate mai sus de către  persoanele care realizează venituri din:

- salarii,

- asimilate salariilor,

- indemnizaţii de şomaj,

-  pensii,

precum şi venituri din:

- activităţi independente realizate sub formă de:

- intreprindere individuala (ÎI),

- întreprindere familială (ÎF),

- persoană fizică autorizată (PFA);

- profesii libere;

-  activităţi agricole;

- activităţi independente cu reţinere la sursă

- activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil, precum şi a contractelor de agent;

- activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;

- venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil - microîntreprindere, care nu generează o persoană juridică,

Baza lunară de calcul pentru:

- veniturile din cedarea folosinţei este  venitul net în cazul în care se aplică cotele forfetare;

- norma anuală  de venit pentru închirierile de camere în scop turistic;

- venitul net anual pentru cei care determină venitul în sistem real;  

- veniturile din investiţii este câştigul net;

- veniturile din premii şi câştiguri din jocuri de noroc este  venitul net determinat ca diferenţă dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc şi suma reprezentând venit neimpozabil.

- veniturile din operaţiunea de fiducie este cea prevăzută la  art. 42 indice 1 din Codul Fiscal.

- veniturile din alte surse este venitul brut realizat.

Declararea şi plata CIASS

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate  se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală, pe baza informaţiilor din:

- declaraţia privind venitul realizat, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, transferuri de titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen;

- declaraţia de impunere trimestrială, pentru veniturile din tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise;

- declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit;

- evidenţa fiscală, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, în cazul în care venitul net se stabileşte prin deducerea cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează în anul următor, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazelor de calcul.

Plata contribuţiei

Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei

VII. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele care nu realizează venituri

Au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate persoanele care nu realizează într-un an fiscal:

- venituri de natura celor menţionate la Titlul IX^2, capitolele I - III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,

- venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj,

- venituri din pensii mai mici de 740 lei

 şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat,

Declararea şi plata CIASS

Baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară (700 lei).

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru această categorie de contribuabili se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.

Autor: Ionel Moca | Sursa: Fincont.NET

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf