Sinteza Legislativa 22 februarie - 8 martie 2013

18 Martie 2013, Sinteza Legislativa

O.U.G. nr. 9 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicat în Monitorul Oficial nr. 119 din 04 martie 2013

Conform prevederilor prezentei ordonanţe, timbrul de mediul se face venit la bugetul Fondului pentru mediu şi va fi utilizat în vederea finanţării programelor şi proiectelor pentru protecţia mediului.

Obligativitatea plăţii timbrului de mediu este stabilită în sarcina tuturor proprietarilor de autovehicule cu excepţia:

a) autovehiculelor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;

b) autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite în legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor prezentei ordonanţe, această excepţie se aplică numai pentru un singur autovehicul achiziţionat în decurs de 5 ani şi atunci când autovehiculul este în proprietatea persoanei cu handicap.

c) autovehiculelor destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri;

d) autovehiculelor cu destinaţia de mijloace de transport folosite în cadrul serviciilor de ambulanţă şi medicină, echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi în cadrul serviciilor de descarcerare şi stingere a incendiilor.

Pentru autovehiculele care fac parte din categoria celor hibride şi electrice timbrul de mediu nu se datorează.

Obligaţia de plată a timbrului de mediu intervine o singură dată în următoarele situaţii:

a) cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente a dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare;

b) la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului;

c) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării;

d) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Calculul cuantumului timbrului de mediu se calculează de organul fiscal competent (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile sale subordonate în a căror evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite şi taxe) pe baza documentelor din care rezultă dovada dobândirii dreptului de proprietate asupra autovehiculului şi elementelor de calcul ale timbrului, depuse de contribuabilul care intenţionează să efectueze înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat. Valoarea în lei a timbrului se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al U.E.

Timbrul se plăteşte de către contribuabil către Administraţia Fondului pentru Mediu, iar dovada plăţii va fi prezentată cu ocazia înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat.

Vechimea autovehiculului se calculează în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia. Dacă persoana care solicită înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate nu poate face dovada datei înmatriculării autovehiculului, timbrul se calculează în funcţie de anul de fabricaţie.

În cazul în care pentru un autovehicul s-a plătit taxa de poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul prevăzut de prezenta ordonanţă şi pentru care nu s-a dispus de către instanţele judecătoreşti restituirea acestora, iar autovehiculul este scos din parcul auto naţional, ultimului proprietar i se va restitui valoarea reziduală a timbrului. Restituirea acestei valori reziduale se efectuează numai la cererea ultimului proprietar în baza documentului care atestă că solicitantul a fost ultimul proprietar al autovehiculului scos din parcul naţional şi a dovezii de radiere din circulaţie a autovehiculului.

Timbrul nu se plăteşte dacă autovehiculele sunt:

a) încadrate în categoria vehiculelor istorice;

b) sunt acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, organelor administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit prin donaţii sau finanţări directe din împrumuturi nerambursabile ori programe de cooperare tehnico-ştiinţifică;

c) confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit;

d) destinate competiţiilor sportive;

e) dobândite prin moştenire în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii;

f) dobândite prin partaj.

Cuantumul sumei reprezentând timbrul de mediu poate fi contestată când persoana care urmează să înmatriculeze sau să transcrie dreptul de proprietate poate face dovada că autovehiculul său s-a depreciat într-o măsură mai mare decât cea indicată de grila stabilită prin prezenta ordonanţă. În caz de contestare caracteristicile autovehiculului rulat se stabilesc, la cererea contribuabilului, prin expertiză tehnică efectuată de Registrul Auto Român.

Stabilirea, verificarea şi colectarea, precum şi soluţionarea contestaţiilor privind timbrul se realizează de către organul fiscal competent. Dacă contribuabilul este nemulţumit de răspunsul primit ca urmare a contestaţiei formulate, se poate adresa instanţelor de contencios administrativ.

Dacă contribuabilul a achitat o taxă de poluare sau taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule mai mare decât timbrul rezultat din aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, poate solicita restituirea diferenţei de sumă plătită. Cererea se formulează numai de titularul obligaţiei de plată şi este supusă termenului de prescripţie stabilit de Codul de procedură fiscală (cinci ani începând cu data de 01 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut dreptul de a cere restituirea).

În vederea stimulării vehiculelor noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, unităţile administrativ - teritoriale şi instituţiile publice care achiziţionează autovehicule electrice noi beneficiază de un tichet cu o valoare nominală de 12.000 lei.

Ordinul nr. 230 al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

pentru aprobarea Procedurii de accesare a informaţiilor cuprinse în dosarul fiscal, puse la dispoziţia contribuabililor pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în spaţiul privat al contribuabilului, publicat în Monitorul Oficial nr. 126 din 07 martie 2013

Prin prezentul ordin se reglementează procedura de accesare a informaţiilor cuprinse în dosarul fiscal al contribuabilului în vederea reducerii contactului direct dintre contribuabili şi funcţionarii publici din cadrul organului fiscal şi simplificării accesului la o informaţie rapidă şi exactă.

Contribuabili vor putea accesa informaţiile cuprinse în evidenţa creanţelor fiscale care fac parte din dosarul fiscal propriu. Accesarea se va putea face prin autentificare în baza certificatului digital. În acest sens contribuabili pot solicita emiterea unui certificat digital în baza unor formulare (152 şi 153) prevăzute în anexele 1 şi 2 ale prezentului ordin.

Autor: Lucian Huzum | Sursa: Fincont.NET

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf