Sinteza Legislativa 20 - 27 Ianuarie 2012

10 Decembrie 2012, Sinteza Legislativa

Ordinul nr. 85 al ministrului mediului şi pădurilor şi ordinul nr. 62 al ministrului finanţelor publice pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute  la art. 7, 9 şi 12 din legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive şi irevocabile

Prin prezentele ordine se reglementează cadrul general de restituire a sumelor reprezentând:

  • - diferenţe între taxa pe poluare pentru autovehicule / taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
  • - diferenţele de taxă rezultate în urma contestării acesteia;
  • - valoarea reziduală a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

În vederea stabilirii diferenţelor de taxă plătite şi a restituirii efective a sumelor cuvenite contribuabililor, aceştia depun la organul fiscal competent cererea şi documentaţia necesară (documentul care atestă efectuarea plăţii, un document din care să rezulte data primei înmatriculări sau anul fabricaţiei în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state).

În conformitate cu prevederile art. 117 alin. 6 Cod procedură fiscală (Dacă debitorul înregistrează obligaţii fiscale restante, sumele prevăzute la alin. (1) şi (2) se vor restitui numai după efectuarea compensării potrivit prezentului cod) dacă contribuabilul înregistrează obligaţii fiscale restante, sumele stabilite se vor restitui numai după efectuarea compensării, respectiv din cuantumul acestora se vor plăti restanţele, contribuabilul urmând a încasa eventuala diferenţă dintre restanţe şi suma de primit.

Cererile pentru restituirea sumelor se soluţionează în termen de 45 zile de la înregistrare.

Persoanele care solicită restituirea diferenţei de taxe plătite ori a valorii reziduale a taxei nu deţin, în copie sau original, documentul care atestă plata, pot obţine la cerere o copie după acest document.

Restituirea sumelor se va efectua în cazul persoanelor juridice numai prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire, în cazul persoanelor fizice fie în numerar la ghişeul unităţii Trezoreria Statului, fie în contul bancar indicat.

Autor: Lucian Huzum | Sursa: Fincont.NET

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf