Adeverinte privind vechimea in munca a salariatilor

08 Ianuarie 2014, Informatii Juridice
Adeverinte privind vechimea in munca a salariatilor

Angajatorul are obligatia de a eliberara adeverinte care sa ateste activitatea desfasurata de salariati sai sau de fostii salariati (pentru perioada 1978-2010),  cu salariile brute si nete pentru fiecare luna, adeverinta fiind necesara la Casa de pensii.

Temeiul legal al eliberarii de catre angajatori pentru salariati si fostii salariati, a adeverintelor, il constituie art. din 34 alin. (5) din Codul muncii republicat, potrivit caruia la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad, printre obligatiile angajatorului fata de proprii salariati, aceea privind eliberarea, la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Totodata, potrivit art. 8 alin. (3) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:

  • a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
  • b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Autor: Ionel Moca | Sursa: Fincont.NET | Sursa Foto: Romania TV

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf