Reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011

10 Mai 2012, Informatii Fiscale

Contribuabilii care au obligaţii fiscale principale restante la data de 31 august 2011, potrivit  O.G. nr. 30 din 31 august 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale coroborat cu O.M.F.P   Nr. 2604 din  3 octombrie 2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011, pot benefia pentru  obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora de următoarele facilităţi:

- reducerea cu 50% a penalităţilor de întârziere, precum şi reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorările de întârziere aferenteacili acestor obligaţii fiscale principale, dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora sunt stinse prin plată sau compensare până la data de 30 iunie 2012.

EXCEPŢIE: Pentru dobânzile datorate până la data stingerii şi stabilite prin decizii comunicate după această dată, condiţia se consideră îndeplinită dacă dobânzile se sting până la termenul de plată prevăzut la art. 111 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală.

Termenele de plată prevazute la art. 111 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 sunt urmatoarele:

a) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1 - 15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare;

b) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 - 31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.

IMPORTANT: Prin obligaţii fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se înţelege:

a) obligaţii fiscale care sunt individualizate în declaraţiile fiscale ale contribuabilului depuse până la data de 31 august 2011 şi/sau decizii de impunere emise şi comunicate contribuabilului până la această dată, pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală;

b) obligaţii fiscale individualizate în înscrisuri care constituie titluri de creanţă comunicate contribuabilului până la data de 31 august 2011, pentru obligaţiile fiscale stabilite de direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice;

c) sumele reprezentând amenzi exigibile, de orice fel, cu excepţia celor pentru care, potrivit legii, este suspendată executarea actului prin care s-a aplicat amenda.

În acest caz, data exigibilităţii este:

-  data comunicării actului de individualizare a amenzii, în cazul amenzilor stabilite de organele fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

-  data primirii titlurilor executorii, în cazul amenzilor stabilite de alte instituţii şi transmise Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în vederea executării.

Prin dobânzi aferente obligaţiilor principale se înţelege şi cota de 50% din majorările de întârziere reprezentând componenta de dobândă a acestora.

ATENTIE: 

1. Majorările de întârziere pentru care se acordă facilitatea reducerii cu 50%  sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

2. Facilităţile nu se acordă pentru obligaţiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume încasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

PROCEDURA: 

1. contribuabilii trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent prin care solicită o situaţie a obligaţiilor de plată exigibile, care urmează a fi stinse în scopul îndeplinirii condiţiei prevăzute in OG 30/2011, precum şi a celor care intră sub incidenţa facilităţii privind  reducerea cu 50% a penalităţilor de întârziere, precum şi reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorările de întârziere aferente acestor obligaţii fiscale principale.

2. organul fiscal competent comunică contribuabilului situaţia obligaţiilor de plată exigibile, care urmează a fi stinse prin plata precum şi a celor care intră sub incidenţa reducerii in termen de 5 zile de la data depunerii cererii

- organul competent întocmeşte borderou provizoriu de scădere din evidenţa fiscală a obligaţiilor fiscale ce pot face obiectul reducerii;

3. organul competent validează borderoul provizoriu de scădere dacă în termen de 10 zile de la data comunicării situaţiei respective  se sting prin plată sau compensare obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora.

CONSECINTE: în situaţia în care nu se sting obligaţiile fiscale accesorii în termenul prevăzut la art. 111 alin. (2) din Codul de procedură fiscală, se operează în evidenţa fiscală repunerea obligaţiilor fiscale ce au făcut obiectul borderoului provizoriu de scădere.

4. organul competent emite decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii  în termen de 3 zile de la data stingerii.

5. Dacă s-au stins şi aceste obligaţii fiscale accesorii în termenul prevăzut la art. 111 alin. (2), organul competent verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011 şi emite decizia de reducere a penalităţilor de întârziere, pentru 50% din penalităţile de întârziere, precum şi pentru 50% din cota de 50% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011.

Contribuabilii care nu au depus cererea privind situaţia obligaţiilor de plată exigibile, care urmează a fi stinse, precum şi a celor care intră sub incidenţa facilităţii privind  reducerea cu 50%, dar sting prin plată sau compensare toate obligaţiile de plată, solicită acordarea facilităţii  de reducere prin depunerea unei cereri la organul competent.

 În acest caz, contribuabilul poate solicita restituirea sumelor care formează obiect al facilităţii de reducere,  potrivit art. 117 din Codul de procedură fiscală:

Art. 117 Restituiri de sume

(1) Se restituie, la cerere, debitorului următoarele sume:

a) cele plătite fără existenţa unui titlu de creanţă;

b) cele plătite în plus faţă de obligaţia fiscală;

c) cele plătite ca urmare a unei erori de calcul;

d) cele plătite ca urmare a aplicării eronate a prevederilor legale;

e) cele de rambursat de la bugetul de stat;

f) cele stabilite prin hotărâri ale organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii;

g) cele rămase după efectuarea distribuirii prevăzute la art. 170;

h) cele rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din reţinerile prin poprire, după caz, în temeiul hotărârii judecătoreşti prin care se dispune desfiinţarea executării silite.

Autor: Ionel Moca | Sursa: Fincont.NET

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf