Prevederile O.M.F.P. nr. 52 din 16 ianuarie 2012 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice

24 Ianuarie 2012, Informatii Fiscale

Potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, societăţile comerciale, societăţile cooperatiste, subunităţile fără personalitate juridică cu sediul în străinătate, care aparţin societăţilor comerciale cu sediul în România, precum şi subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, au obligaţia să întocmească situaţii financiare anuale, inclusiv în situaţia fuziunii, divizării sau lichidării acestora, în condiţiile legii.

De asemenea, potrivit art. 5 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European nu întocmesc situaţii financiare anuale pentru propria activitate.

Exerciţiul financiar, potrivit art. 27 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 82/1991 reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situaţiile financiare anuale şi, de regulă, coincide cu anul calendaristic. Durata exerciţiului financiar este de 12 luni.

Pentru scopuri contabile, exerciţiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic, în condiţiile prevăzute la art. 27 alin. (3) şi alin. (3^1) din Legea nr. 82/1991, entitatile care opteaza pentru aceasta perioada fiscala avand obligaţia să întocmească şi să depună raportări anuale la 31 decembrie la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, potrivit Sistemului de raportare anuală la 31 decembrie, prevăzut în anexa nr. 2 din OMFP 52/2012.

Aceste entităţi întocmesc raportări anuale la 31 decembrie distinct de situaţiile financiare anuale încheiate la data aleasă pentru acestea, formatul electronic al situaţiilor financiare anuale, conţinând formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă,  obţinandu-se prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

 La întocmirea situaţiilor financiare anuale de catre entitatile care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic sunt avute în vedere atât prevederile Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.878/2010 privind întocmirea situaţiilor financiare anuale de către entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Toate entităţile care aplică Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de către entităţile care aplică Sistemul simplificat de contabilitate, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.239/2011, sunt obligate sa aplice prevederile O.M.F.P. nr. 52 din 16 ianuarie 2012 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice

Potrivit prevederilor art. 5 alin. (1^1) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, entitatile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate, situatie in care au obligaţia să întocmească şi să depună situaţii financiare anuale simplificate la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în condiţiile prevăzute în anexele nr. 1 şi 3 din  O.M.F.P. nr. 52 din 16 ianuarie 2012.

Au obligaţia să întocmească şi să depună situaţii financiare anuale încheiate la 31 decembrie la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, entitatile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic; condiţiile de depunere sunt cele prevăzute în anexele nr. 1 şi 3 din  O.M.F.P. nr. 52 din 16 ianuarie 2012.

Situaţiile financiare anuale, respectiv situaţiile financiare anuale simplificate întocmite la 31 decembrie de entităţile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic, precum şi raportările anuale la 31 decembrie vor fi însoţite de formularele:

  • "Date informative" (cod 30)
  • "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40).

Persoanele juridice fără scop patrimonial întocmesc situaţii financiare anuale încheiate la 31 decembrie având în vedere pe lângă reglementările aplicabile acestora şi prevederile generale cuprinse la pct. I.1.3 din anexa nr. 1 O.M.F.P. nr. 52 din 16 ianuarie 2012.

Societăţile comerciale care au beneficiat în anul 2011 de sume de la bugetul de stat ori de la bugetele locale pentru finanţarea investiţiilor îşi majorează patrimoniul sau capitalul social, după caz, cu valoarea acestora, în condiţiile legii. Se exceptează sumele acordate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale pentru finanţarea investiţiilor aferente domeniului public, precum şi sumele acordate pentru finanţarea investiţiilor care au scheme de ajutor de stat aprobate conform prevederilor legale. Operaţiunile de majorare a patrimoniului, respectiv a capitalului social cu sumele prevăzute mai sus, efectuată cu respectarea prevederilor legale, se înregistrează în contabilitate potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

 Termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale simplificate la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice 

Termenele pentru depunerea situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale simplificate la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sunt următoarele;

  • a) pentru societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar;
  • b) pentru celelalte persoane prevăzute la art. 1 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.

Subunităţile din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, depun situaţii financiare anuale încheiate la 31 decembrie la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.

Entităţile vor depune, potrivit legii, la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice situaţiile financiare anuale şi situaţiile financiare anuale simplificate încheiate la 31 decembrie, întocmite cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

Situaţiile financiare anuale şi situaţiile financiare anuale simplificate depuse la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice vor fi însoţite de formularul "Date informative" (cod 30) şi formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40).

Entităţile care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la 31 decembrie nu întocmesc situaţii financiare anuale şi situaţii financiare anuale simplificate, urmând să depună în acest sens la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care are obligaţia gestionării entităţii, care să cuprindă toate datele de identificare a entităţii:

  • denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare);
  • adresa şi numărul de telefon;
  • numărul de înregistrare la registrul comerţului;
  • codul unic de înregistrare;
  • capitalul social.

Depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice a declaraţiilor entităţilor care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la 31 decembrie se efectuează în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.

Nedepunerea situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale simplificate la 31 decembrie sau a declaraţiilor, după caz, menţionate la pct. 3.1 şi 3.3, se sancţionează conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art. 29 şi art. 30 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de:

  • raportul administratorilor,
  • raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori,
  • propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.

 Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de o declaraţie scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin care acestea îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi confirmă că:

  • a) politicile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementările contabile aplicabile;
  • b) situaţiile financiare anuale oferă o imagine fidelă a poziţiei financiare, a performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată;
  • c) persoana juridică îşi desfăşoară activitatea în condiţii de continuitate.

(Lg.82/1991 ART. 10   (1) Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) - (4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării entităţii respective.)

Situaţiile financiare anuale simplificate vor fi însoţite de raportul administratorilor la a cărui elaborare se aplică prevederile secţiunii 10 "Conţinutul raportului administratorilor" din Reglementările contabile conforme cu Directiva a V-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale încheiate la 31 decembrie de către entităţile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic

1.Entitatile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic întocmesc situaţii financiare anuale încheiate la 31 decembrie potrivit Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

2.Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro si care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate, întocmesc situaţii financiare anuale simplificate încheiate la 31 decembrie potrivit OMFP  nr. 2.239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate.

3.Persoanele juridice fără scop patrimonial întocmesc situaţii financiare anuale la 31 decembrie compuse din bilanţ şi contul rezultatului exerciţiului, în formatul prevăzut de Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.969/2007, utilizând programul de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice pentru acestea.

4.Societăţile comerciale, societăţile cooperatiste, subunităţile fără personalitate juridică cu sediul în străinătate, care aparţin societăţilor comerciale cu sediul în România, precum şi subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, indiferent de forma de organizare, forma de proprietate şi de reglementările contabile aplicabile, au obligaţia să depună situaţii financiare anuale încheiate la 31 decembrie la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Situaţiile financiare anuale încheiate la 31 decembrie se depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice însoţite de formularul "Date informative" (cod 30) şi formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40), în formatul cuprins în anexa nr. 3 la OMFP 52/2012.

Cerinţe privind întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale încheiate la 31 decembrie de catre entităţile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic, cu excepţia celor care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate

Intocmesc situaţii financiare anuale entităţile care la data bilanţului depăşesc limitele a două dintre cele 3 criterii de mărime prevăzute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificările şi completările ulterioare, şi anume:

  • totalul activelor: 3.650.000 euro;
  • cifra de afaceri netă: 7.300.000 euro;
  • numărul mediu de salariaţi: 50.

Situaţiile financiare anuale  cuprind:

  • 1. bilanţ (cod 10);
  • 2. cont de profit şi pierdere (cod 20);
  • 3. situaţia modificărilor capitalului propriu;
  • 4. situaţia fluxurilor de numerar;
  • 5. note explicative la situaţiile financiare anuale,

si vor fi însoţite de formularul "Date informative" (cod 30) şi formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40).

Entităţile care la data bilanţului nu depăşesc limitele a două dintre criteriile de mărime prevăzute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, întocmesc situaţii financiare anuale prescurtate care cuprind:

  • 1. bilanţ prescurtat (cod 10);
  • 2. cont de profit şi pierdere (cod 20);
  • 3. note explicative la situaţiile financiare anuale prescurtate.

Opţional, acestea pot întocmi situaţia modificărilor capitalului propriu şi/sau situaţia fluxurilor de numerar, care vor fi însoţite de formularul "Date informative" (cod 301 şi formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40).

În vederea raportării unitare a informaţiilor, bilanţul va purta simbolul cod 10, iar contul de profit şi pierdere - simbolul cod 20.

În cazul entităţilor nou-înfiinţate, acestea pot întocmi pentru primul exerciţiu financiar de raportare situaţii financiare anuale prescurtate sau situaţii financiare anuale cu 5 componente. Pentru al doilea exerciţiu financiar de raportare, aceste entităţi analizează indicatorii determinaţi din situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar precedent şi indicatorii determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate ia sfârşitul exerciţiului financiar curent, întocmind situaţii financiare anuale în funcţie de criteriile de mărime înregistrate.    Entităţile nou-înfiinţate pot opta în primul exerciţiu financiar fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru aplicarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Ele sunt obligate să aplice Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, dacă în al doilea exerciţiu financiar de raportare aceste entităţi încetează să îndeplinească urmatoarele criterii de mărime:

  • cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro inclusiv;
  • totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro inclusive.

Pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale la 31 decembrie, se efectuează la sfârşitul exerciţiului financiar încadrarea în criteriile de mărime prevăzute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare:

  • totalul activelor: 3.650.000 euro;
  • cifra de afaceri netă: 7.300.000 euro;
  • numărul mediu de salariaţi: 50.

Incadrarea în criteriile de mărime se efectueaza pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale la 31 decembrie aferente exerciţiului financiar precedent şi a indicatorilor determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate pentru sfârşitul exerciţiului financiar curent, utilizându-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar.

Prevederile referitoare la componentele situaţiilor financiare anuale se aplică şi subunităţilor fără personalitate juridică din România, care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European şi al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic.

În cazul subunităţilor fără personalitate juridică din România, care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, în scopul întocmirii situaţiilor financiare anuale, soldul conturilor 481 "Decontări între unitate şi subunităţi" şi 482 "Decontări între subunităţi" se transferă în contul 461 "Debitori diverşi"/analitic distinct sau 462 "Creditori diverşi"/analitic distinct, după caz, urmând ca la începutul exerciţiului financiar următor să se repună în conturile din care au provenit.

Notele explicative cuprinse în cap. II secţiunea 9 din Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt limitative, acestea urmând să conţină cel puţin informaţiile cerute de această secţiune.

Formularele din cadrul situaţiilor financiare anuale sunt prevăzute în cap. VI din Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Situaţiile financiare anuale încheiate la 31 decembrie se semnează de persoanele abilitate potrivit legii.

Situaţiile financiare anuale se semnează şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.

Entităţile vor completa datele de identificare (denumirea entităţii, adresa, telefonul şi numărul de înmatriculare la registrul comerţului), precum şi datele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate şi codul unic de înregistrare, fără a se folosi prescurtări sau iniţiale. În căsuţe se vor trece codurile care delimitează încadrarea entităţii.

Entităţile completează codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activităţi), potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările ulterioare.

Prevederile de la acest punct referitoare la completarea formei de proprietate se vor avea în vedere şi de subunităţile înregistrate în România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate.

Necompletarea corectă sau completarea formularelor cuprinse în situaţiile financiare anuale cu date eronate conduce la imposibilitatea identificării entităţii ori a situaţiei economico-financiare, entitatea fiind sancţionată potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Entităţile înscriu în formularul "Contul de profit şi pierdere", la rândul 19 "Salarii şi indemnizaţii", toate cheltuielile reprezentând drepturi salariale.

La acest rând se cuprind şi drepturile colaboratorilor, stabilite potrivit legislaţiei muncii, care se preiau din rulajul debitor al contului 621 "Cheltuieli cu colaboratorii", analitic "Colaboratori persoane fizice".

La rândul 48 din formularul "Date informative" (cod 30) se cuprinde contravaloarea tichetelor de masă acordate salariaţilor în baza prevederilor Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare.

Situaţiile financiare anuale se întocmesc în lei. Această unitate de măsură se va trece pe fiecare formular.

În formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40), informaţiile sunt înscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluată a imobilizărilor, după caz.

În formularul "Date informative", la rândurile 01 şi 02, coloana 1, entităţile care au în subordine subunităţi vor înscrie cifra 1, indiferent de numărul acestora. La rândurile privind plăţile restante se înscriu sumele de la sfârşitul exerciţiului financiar care au depăşit termenele de plată prevăzute în contracte sau acte normative.

Potrivit art. 185 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, consiliul de administraţie, respectiv directoratul este obligat să depună la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă, situaţiile financiare anuale, raportul lor, raportul cenzorilor ori raportul auditorilor financiari, după caz.

Depunerea situaţiilor financiare anuale şi a documentelor cerute de lege, în format hârtie şi în format electronic, se efectuează la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunătăţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiar-contabil şi fiscal, de către agenţii economici şi alţi contribuabili.

De asemenea, la depunerea situaţiilor financiare anuale se vor avea în vedere şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic Naţional, cu modificările şi completările ulterioare.

Cerinţe privind întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale încheiate la 31 decembrie de catre entităţile care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate

Entităţile care în exerciţiul financiar precedent au îndeplinit concomitent următoarele două criterii de mărime:

  • cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro inclusiv; şi
  • totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro inclusiv

pot opta pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate.

În acest caz, acestea întocmesc situaţii financiare anuale simplificate care cuprind:

  • bilanţ simplificat (cod 10),
  • cont de profit şi pierdere simplificat (cod 20).

 si care vor fi însoţite de formularul "Date informative" (cod 30) şi formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40).

În vederea raportării unitare a informaţiilor, bilanţul simplificat va purta simbolul cod 10, iar contul de profit şi pierdere simplificat - simbolul cod 20.

Încadrarea în criteriile de mărime prevăzute mai sus se efectuează pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale, respectiv a balanţei de verificare, încheiate la finele exerciţiului financiar precedent, utilizându-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii aceluiaşi exerciţiu financiar.       Entităţile care la finele exerciţiului financiar precedent depăşesc limitele unuia sau ale ambelor criterii de mărime aplică Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu prima raportare contabilă efectuată în exerciţiul financiar următor celui pentru care s-a constatat depăşirea criteriilor.

Entităţile care îndeplinesc cele două criterii de marime, dar nu optează pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, aplică Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Entităţile care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate utilizează pentru evidenţierea operaţiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat şi tratamentele contabile prevăzute de reglementările contabile simplificate.

În funcţie de necesităţile de informaţii şi complexitatea operaţiunilor economico-financiare, aceste entităţi pot utiliza şi conturi din Planul de conturi general, precum şi tratamente contabile cuprinse în Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Entităţile care au utilizat o parte sau toate conturile din Planul de conturi general cuprins în Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, completează situaţiile financiare anuale simplificate pe baza informaţiilor corespunzătoare elementelor prezentate în aceste situaţii.

Entităţile care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate, inclusiv cele care au utilizat unele tratamente contabile cuprinse în Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau o parte ori toate conturile din planul de conturi general cuprins în aceleaşi reglementări, întocmesc situaţii financiare anuale simplificate, care se compun din bilanţ şi cont de profit şi pierdere simplificate, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Situaţiile financiare anuale simplificate trebuie însoţite de o declaraţie scrisă de asumare a răspunderii pentru întocmirea acestora în conformitate cu sistemul simplificat de contabilitate.

 Formularele cuprinse în situaţiile financiare anuale simplificate sunt prevăzute în cap. VI din Sistemul simplificat de contabilitate, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.239/2011.

Situaţiile financiare anuale simplificate încheiate la 31 decembrie se întocmesc şi se semnează de către persoanele care organizează şi conduc contabilitatea entităţilor, potrivit legii şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.

În cazul subunităţilor fără personalitate juridică din România, care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, în scopul întocmirii situaţiilor financiare anuale simplificate, soldul contului 480 "Decontări în cadrul unităţii"/analitic distinct se transferă în contul 461 "Debitori diverşi"/analitic distinct sau 462 "Creditori diverşi"/analitic distinct, după caz, urmând ca, la începutul exerciţiului financiar următor, să se repună în conturile din care au provenit.

Entităţile vor completa datele de identificare (denumirea entităţii, adresa, telefonul şi numărul de înmatriculare la registrul comerţului), precum şi datele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate şi codul unic de înregistrare, fără a se folosi prescurtări sau iniţiale. În căsuţe se vor trece codurile care delimitează încadrarea entităţii.

Entităţile completează codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activităţi), potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările ulterioare.

Necompletarea corectă sau completarea formularelor cuprinse în situaţiile financiare anuale simplificate cu date eronate conduce la imposibilitatea identificării entităţii ori a situaţiei economico-financiare, entitatea fiind sancţionată potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Persoanele juridice înscriu în formularul "Contul de profit şi pierdere simplificat", la rândul 17 "Salarii şi indemnizaţii", toate cheltuielile reprezentând drepturi salariale.

La acest rând se cuprind şi drepturile colaboratorilor, stabilite potrivit legislaţiei muncii, care se preiau din rulajul debitor al contului 620 "Cheltuieli cu alte servicii executate de terţi"/analitic "Colaboratori persoane fizice".

La rândul 48 din formularul "Date informative" (cod 30) se cuprinde contravaloarea tichetelor de masă acordate salariaţilor în baza prevederilor Legii nr. 142/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

Situaţiile financiare anuale simplificate se întocmesc în lei. Această unitate de măsură se va trece pe fiecare formular.

În formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40), informaţiile sunt înscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluată a imobilizărilor, după caz.

În formularul "Date informative", la rândurile privind plăţile restante se înscriu sumele de la sfârşitul exerciţiului financiar care au depăşit termenele de plată prevăzute în contracte sau acte normative.

Potrivit art. 185 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, consiliul de administraţie, respectiv directoratul este obligat să depună la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă, situaţiile financiare anuale, raportul lor, raportul cenzorilor ori raportul auditorilor financiari, după caz.

Depunerea situaţiilor financiare anuale şi a documentelor cerute de lege, în format hârtie şi în format electronic, se efectuează la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 627/1995.

De asemenea, la depunerea situaţiilor financiare anuale se vor avea în vedere şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.085/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Completarea situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale simplificate încheiate la 31 decembrie

A. Completarea situaţiilor financiare anuale la 31 decembrie de către entităţile ai căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic se efectuează folosindu-se Planul de conturi general prevăzut la cap. IV din Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

B. Completarea situaţiilor financiare anuale simplificate la 31 decembrie de către entităţile care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate se efectuează cu respectarea prevederilor pct. 2.21. din OMFP 52/2012:

-Entităţile care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate utilizează pentru evidenţierea operaţiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat şi tratamentele contabile prevăzute de reglementările contabile simplificate.

-În funcţie de necesităţile de informaţii şi complexitatea operaţiunilor economico-financiare, aceste entităţi pot utiliza şi conturi din Planul de conturi general, precum şi tratamente contabile cuprinse în Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

-Entităţile care au utilizat o parte sau toate conturile din Planul de conturi general cuprins în Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, completează situaţiile financiare anuale simplificate pe baza informaţiilor corespunzătoare elementelor prezentate în aceste situaţii.

-Entităţile care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate, inclusiv cele care au utilizat unele tratamente contabile cuprinse în Reglementările contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau o parte ori toate conturile din planul de conturi general cuprins în aceleaşi reglementări, întocmesc situaţii financiare anuale simplificate, care se compun din bilanţ şi cont de profit şi pierdere simplificate, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Formatul electronic al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale simplificate

Formatul electronic al situaţiilor financiare anuale întocmite de entităţile al căror exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic şi al situaţiilor financiare anuale simplificate întocmite de entităţile care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, conţinând formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă, se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

Programul de asistenţă este pus la dispoziţia entităţilor gratuit de unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau poate fi descărcat de pe portalul Ministerului Finanţelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro

Formatul electronic al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale simplificate, generat prin programele de asistenţă, constă într-un fişier PDF având ataşat un fişier .xml şi un fişier cu extensia .zip. Fişierul cu extensia .zip va conţine documentele cerute de lege scanate alb-negru, lizibil şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 10 MB a fişierului PDF la care este ataşat fişierul .zip.

Sistemul de raportare anuală la 31 decembrie

Prevederi generale

Entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de forma de organizare şi forma de proprietate, au obligaţia să întocmească şi să depună raportări anuale la 31 decembrie la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

Sistemul de raportare anuală se aplică şi persoanelor juridice aflate în lichidare, potrivit legii, precum şi subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European.

Entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic  si cele aflate în lichidare, pot depune raportările anuale direct la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunătăţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiar-contabil şi fiscal, de către agenţii economici şi alţi contribuabili.

De asemenea, la depunerea raportărilor anuale la 31 decembrie se vor avea în vedere şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la implementarea Sistemului Electronic Naţional.

În cazul subunităţilor fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, în scopul întocmirii raportărilor anuale, soldul conturilor 481 "Decontări între unitate şi subunităţi" şi 482 "Decontări între subunităţi" se transferă în contul 461 "Debitori diverşi"/analitic distinct sau 462 "Creditori diverşi"/analitic distinct, după caz, urmând ca, la începutul următorului an calendaristic, să se repună în conturile din care au provenit.

Cerinţe privind întocmirea şi depunerea raportărilor anuale încheiate la 31 decembrie

Entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic  si cele aflate în lichidare întocmesc şi depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportări anuale la 31 decembrie care cuprind următoarele formulare:

  • a) Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii (cod 10), în structura prevăzută la pct. 4.2;
  • b) Situaţia veniturilor şi cheltuielilor (cod 20), în structura prevăzută la pct. 4.3;
  • c) Date informative (cod 30), în structura prevăzută în anexa nr. 3 la ordin;
  • d) Situaţia activelor imobilizate (cod 40), în structura prevăzută în anexa nr. 3 la ordin.

Formularele "Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii", "Situaţia veniturilor şi cheltuielilor", "Date informative" şi "Situaţia activelor imobilizate" cuprinse în raportarea anuală la 31 decembrie sunt întocmite pe baza balanţei de verificare a conturilor sintetice la data de 31 decembrie.

Entităţile completează datele de identificare (denumirea entităţii, adresa, numărul de telefon şi numărul de înmatriculare la registrul comerţului), precum şi datele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate şi codul unic de înregistrare fără a se folosi prescurtări sau iniţiale în căsuţe se vor trece codurile care delimitează încadrarea entităţii.

Entităţile completează codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activităţi), din Clasificarea activităţilor din economia naţională - CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările ulterioare.

Necompletarea corectă sau completarea formularelor cuprinse în raportările anuale la 31 decembrie cu date eronate conduce la imposibilitatea identificării entităţii ori a situaţiei economico-financiare, entitatea fiind sancţionată potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Raportările anuale la 31 decembrie se semnează de persoanele abilitate potrivit legii să semneze situaţiile financiare anuale.

Raportările anuale la 31 decembrie se semnează şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.

Formatul electronic al raportărilor anuale la 31 decembrie, conţinând formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă, se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice pentru întocmirea raportărilor anuale la 31 decembrie. Programul de asistenţă este pus la dispoziţia entităţilor gratuit de unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau poate fi descărcat de pe serverul web al Ministerului Finanţelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro. Acest program este elaborat distinct de programul de asistenţă aplicabil pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale, respectiv situaţiile financiare anuale simplificate.

Entităţile depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportările anuale la 31 decembrie, în format hârtie şi în format electronic sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă.

Formatul electronic al raportărilor anuale la 31 decembrie, generat prin programele de asistenţă, constă într-un fişier PDF având ataşat un fişier .xml.

Formularele care compun raportările anuale la 31 decembrie se completează în lei. Această unitate de măsură se va trece pe fiecare formular.

La completarea formei de proprietate se va avea în vedere acelaşi nomenclator privind formele de proprietate, aplicabil entităţilor pentru care exerciţiul financiar coincide cu anul calendaristic, cuprins în anexa nr. 1 la ordin.

Termenul de depunere a raportărilor anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice

Depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice a raportărilor anuale la 31 decembrie, întocmite de entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic  si cele aflate în lichidare, precum şi de subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, se efectuează în termen de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic.

Raportarea anuală întocmită de persoanele juridice aflate în lichidare, potrivit prevederilor art. 36 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada lichidării se depune, în termen de 90 de zile de la încheierea anului calendaristic, la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

Entităţile care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la 31 decembrie nu întocmesc raportări anuale la 31 decembrie, urmând să depună în acest sens la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care are obligaţia gestionării entităţii, care să cuprindă toate datele de identificare a entităţii:

  • denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare);
  • adresa şi numărul de telefon;
  • numărul de înregistrare la registrul comerţului;
  • codul unic de înregistrare;
  • capitalul social.

Depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice a declaraţiilor entităţilor care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la 31 decembrie se efectuează în termen de 60 de zile de la încheierea anului calendaristic.

Nedepunerea raportărilor anuale la 31 decembrie sau a declaraţiilor, după caz, menţionate mai sus se sancţionează conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Structura formularelor cuprinse în raportările anuale la 31 decembrie

Completarea raportărilor anuale la 31 decembrie se efectuează folosindu-se planul de conturi cuprins în reglementările contabile aplicabile.

Structura formularelor "Date informative" (cod 30) şi "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40) şi modul de completare a acestora

Formularele care compun situaţiile financiare anuale şi situaţiile financiare anuale simplificate încheiate la 31 decembrie, precum şi raportările anuale la 31 decembrie vor fi însoţite de formularul "Date informative" (cod 30) şi formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40)*1).

Entităţile care aplică sistemul simplificat de contabilitate şi au folosit planul de conturi cuprins în aceste reglementări contabile simplificate vor completa formularele "Date informative" (cod 30) şi "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40) folosind conturile corespunzătoare informaţiilor prezentate în aceste formulare.

În formularul "Date informative" (cod 30), la rândurile 01 şi 02 coloana 1, entităţile care au în subordine subunităţi vor înscrie cifra 1, indiferent de numărul acestora.

La rândurile privind plăţile restante din formularul "Date informative" (cod 30) se înscriu sumele care la data de 31 decembrie au depăşit termenele de plată prevăzute în contracte sau acte normative.

La rândul 48 din formularul "Date informative" (cod 30) se va cuprinde contravaloarea tichetelor de masă acordate salariaţilor în baza prevederilor Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare.

În formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40), informaţiile sunt înscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluată a imobilizărilor, după caz. în cadrul acestui formular, la "Situaţia ajustărilor pentru depreciere" se înscriu informaţiile din contabilitate reprezentând ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare aferente imobilizărilor.

Autor: Ionel Moca | Sursa: Fincont.NET

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf