Informatii Fiscale - Pagina 21

10
Mai 2012

Procedura de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata

Fincont.NET, Informatii Fiscale

Prin OMFP   Nr. 1165 din 29 mai 2009 s-a reglementat  PROCEDURA de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România în condiţiile prevăzute de art. 156^1 alin. (6^1) - (6^2) din Codul fiscal, începând cu data de 1 mai 2009.

Aceasta Procedura se aplică numai pentru achiziţiile intracomunitare a căror exigibilitate intervine in perioada fiscala, de catre persoanele impozabile înregistrateîn scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 153 din Codul fiscal.

Potrivit Codului fiscal  art. 156^1 alin. (6^1), persoanele impozabile care sunt obligate să utilizeze ca perioadă fiscală luna calendaristică trebuie să depună, conform alin. (6^2) al aceluiaşi articol, "Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România (092)".

4
Mai 2012

Redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, pana la termenul limita de 25 mai 2012

Fincont.NET, Informatii Fiscale

A. Conform prevederilor art. 57 alin.(4) – (6) din Codul fiscal, contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private. Obligaţia calculării, reţinerii şi virării acestei sume revine organului fiscal competent.

Pentru aceasta, contribuabilii respectivi trebuie sa completeze si sa depuna formularul 230 Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ reglementat prin OPANAF nr. 52 din 20 ianuarie 2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

27
Apr 2012

Restituirea de la buget a sumelor platite in plus fata de obligatia fiscala, ca urmare a aplicarii eronate de catre casa nationala de pensii a prevederilor legale referitoare la contributia de asigurari sociale de sanatate

Fincont.NET, Informatii Fiscale

IN ATENTIA TUTUROR PENSIONARILOR ALE CĂROR VENITURI DIN PENSII DEPĂŞESC  740 LEI:

Pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei si carora li s-a retinut contributia de sanatate prin aplicarea cotei de 5.5%  nu numai asupra veniturilor mai mari de 740 de lei ci si asupra veniturilor situate sub acest plafon, pot solicita restituirea de la bugetul de stat a sumelor platite in plus.

ATENTIE: Restituirea de la buget a sumelor platite in plus se face numai la cererea pensionarilor, potrivit prevederilor art.117 din O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003  republicată, privind Codul de procedură fiscală.

20
Apr 2012

Procedura de fiscalizare a unei case de marcat

Fincont.NET, Informatii Fiscale

Procedura legala de fiscalizare a unei case de marcat electronice comporta parcurgerea mai multor pasi:

Pasul I:

Achizitionarea unei case de marcat electronice fiscale de la un distribuitor autorizat , care este un operator economic avizat in acest scop de Comisia de avizare a distribuitorilor şi a aparatelor de marcat electronice fiscale din cadrul Ministerului finantelor publice.

IMPORTANT: casa de marcat electronica fiscala se achizitioneaza pentru fiecare punct de lucru la care se intentioneaza efectuarea de livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie, pentru care exista obligatia emiterii de bonuri fiscale, conform legislatiei fiscale in vigoare.

20
Apr 2012

Punct de vedere privind impozitarea veniturilor persoanelor fizice realizate din activitati independente

Fincont.NET, Informatii Fiscale

Persoanele fizice rezidente romane datorează plata impozitului aplicat asupra veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României.

In categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, intra si  veniturile din activităţi independente, care cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

Venitul impozabil din activităţi independente se determina potrivit Codului fiscal:

  • a) pe baza contabilităţii în partidă simplă, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile;
  • b) pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii
5
Apr 2012

Procedura de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania

Prin ORDINUL PRESEDINTELUI ANAF nr. 1165 din 29 mai 2009 s-a aprobat Procedura de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, precum şi modelul şi conţinutul unor formulare.

 In cele ce urmeaza prezentam o sinteza a procedurii reglementate prin ordinul mentionat:

A.1. Persoanele impozabile care sunt obligate potrivit Codului fiscal să utilizeze ca perioadă fiscală luna calendaristică trebuie să depună, "Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România (092)".

2
Apr 2012

Cursuri valutare utilizate in 2012

1. Cursul valutar pentru calculul accizelor, taxei pe poluare, redevenţă minieră

Incepând cu data de 1 ianuarie 2012 acestea vor fi calculate la un curs de 4,3001 lei/euro, curs valutar comunicat de Banca Centrală Europeană pentru data de 1 octombrie 2011.

2. Cursuri valutare TVA

- pentru vânzări la distanţă - echivalentul în lei al plafonului de 35.000 de euro prevăzut la art. 132 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal se stabileşte pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare, când cifra sutelor este egală cu sau mai mare decât şi prin reducere, când cifra sutelor este mai mică decât 5, prin urmare plafonul este de 118.000 lei (cursul de la datei aderării - 3,3817 lei/euro)

- plafonul de 35.000 euro pentru aplicarea regimului special de scutire - echivalentul în lei al plafonului de 35.000 6 uro prevăzut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, determinat în funcţie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data aderării, rotunjit la următoarea mie, este de 119.000 lei (cursul de la data aderării - 3,3817 lei/euro)

26
Mar 2012

Impozitul pe dividende

Fincont.NET, Informatii Fiscale

Beneficiari ai veniturilor sub forma de dividende platite de o persoană juridică romana sau o persoană juridică cu sediul social în România, înfiinţată potrivit legislaţiei europene, pot fi

Persoane fizice

  • rezidente in Romania           
  • nerezidente in Romania
    • rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene,
    • rezidente în unul dintre statele Asociaţiei Europene a Liberului Schimb,
    • rezidente intr-un stat  situat in afara UE sau AELS
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf