Documentar privind corectarea facturilor fiscale

21 Martie 2012, Documentare Fiscale

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 137/29.02.2012 a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 144, prin care a fost aprobată procedura de îndreptare a erorilor materiale cuprinse în declaraţiile fiscale ca urmare a depunerii unei declaraţii rectificative.

Aceasta procedură de îndreptare a erorilor se aplică în situaţia în care contribuabilul corectează declaraţiile fiscale conform prevederilor art. 84 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin depunerea la organul fiscal competent pentru administrarea obligaţiilor fiscale a declaraţiilor fiscale rectificative cu suplimentarea/diminuarea obligaţiei fiscale iniţial declarate.

Sintetic, procedura aplicabilă se prezinta astfel:

1. Procedura de îndreptare a erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale ca urmare a depunerii de către contribuabili a unei declaraţii rectificative cu diminuare de obligaţie fiscală

  • - Dobânzile şi penalităţile de întârziere se datorează numai pentru suma rezultată după corectare sau modificare, începând cu ziua imediat următoare scadenţei obligaţiei fiscale şi până la data stingerii acesteia inclusiv.
  • - Diferenţele de obligaţii fiscale accesorii stabilite în urma recalculării obligaţiilor fiscale accesorii ca urmare a reanalizării stingerilor se individualizează de către compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori în Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptării erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de către contribuabili a unei declaraţii rectificative, decizie ce constituie titlu de creanţă.
  • - Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptării erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de către contribuabili a unei declaraţii rectificative se întocmeşte de către compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori în două exemplare şi este însoţită de fişa pe plătitor iniţială, fişa rezultată în urma reanalizării şi fişa pe plătitor corectată.
  • - Decizia se comunică de către organul fiscal competent contribuabilului, potrivit prevederilor art. 44 din Codul de procedură fiscală, iar un exemplar se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

În situaţia în care, după îndreptarea erorilor şi efectuarea operaţiunii de corecţie în evidenţa fiscală, rezultă sume achitate în plus aferente obligaţiei fiscale rectificate, compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori poate constata compensarea, din oficiu sau la cerere, cu alte obligaţii fiscale neachitate, după cum urmează:

  • a) pentru obligaţiile fiscale născute anterior datei la care a fost depusă declaraţia fiscală rectificativă, data stingerii prin compensare este data depunerii la organul fiscal a declaraţiei fiscale rectificative, conform prevederilor art. 116 alin. (5) lit. e) din Codul de procedură fiscală;

Art. 116 Compensarea

(5) În sensul prezentului articol, creanţele sunt exigibile:

e) la data depunerii la organul fiscal a declaraţiilor fiscale rectificative, pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale stabilite de contribuabil;

  • b) pentru obligaţiile fiscale născute ulterior datei la care a fost depusă declaraţia fiscală rectificativă, data stingerii prin compensare este, pentru fiecare obligaţie fiscală, scadenţa acesteia, conform prevederilor art. 116 alin. (4) din Codul de procedură fiscală.

Art. 116 Compensarea

(4) Dacă legea nu prevede altfel, compensarea operează de drept la data la care creanţele există deodată, fiind deopotrivă certe, lichide şi exigibile.

2. Procedura de îndreptare a erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale ca urmare a depunerii de către contribuabili a unei declaraţii rectificative cu suplimentare de obligaţie fiscală

- obligaţiile fiscale accesorii se datorează şi se calculează începând cu ziua imediat următoare scadenţei obligaţiei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa şi până la data stingerii acesteia inclusiv, prin orice modalitate de stingere prevăzută de lege.

- Diferenţele de obligaţii fiscale accesorii stabilite în urma recalculării acestora se individualizează în Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptării erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de către contribuabili a unei declaraţii rectificative.

- Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptării erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de către contribuabili a unei declaraţii rectificative se întocmeşte de către compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori în două exemplare şi este însoţită de fişa pe plătitor iniţială, fişa rezultată în urma reanalizării şi fişa pe plătitor corectată.

- Decizia se comunică de către organul fiscal competent contribuabilului, potrivit prevederilor art. 44 din Codul de procedură fiscală, iar un exemplar se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

Pentru obligaţiile fiscale de plată cuprinse în decizia MENTIONATA, termenul de plată este cel stabilit potrivit art. 111 alin. (2) din Codul de procedură fiscală

Art. 111 Termenele de plată

(2) Pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale şi pentru obligaţiile fiscale accesorii, stabilite potrivit legii, termenul de plată se stabileşte în funcţie de data comunicării acestora, astfel:

a) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1 - 15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare;

b) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 - 31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.

Autor: Ionel Moca | Sursa: Fincont.NET

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf