Modificarile aduse normelor metodologice de aplicare a codului fiscal privind "impozitul pe profit"

20 Iulie 2012, Codul Fiscal

Prin H.G. nr. 670 din  4 iulie 2012 se modifica şi completeaza Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, referitor la impozitul pe profit, astfel:

1. Prin prevederile art.21 alin.(3) lit.(t) se reglementeaza limitarea la 50% a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului.

Ca exceptie de la aceasta regula sunt admise ca integral deductibile,  cheltuielile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

  • 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
  • 2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;
  • 3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
  • 4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;
  • 5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Exceptie de la exceptie: cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a acestor prevederi, regulile de deducere, termenii şi expresiile utilizate, condiţiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitării fiscale, se consideră a fi utilizate exclusiv în scopul activităţii economice sunt cele prevăzute la pct. 45^1 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din Codul fiscal din titlul VI  “Taxa pe valoarea adăugată”.

Justificarea utilizării vehiculelor, în sensul acordării deductibilităţii integrale la calculul profitului impozabil, se efectuează pe baza:

- documentelor justificative

şi

- prin întocmirea foii de parcurs

care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii:

  • - categoria de vehicul utilizat,
  • - scopul şi locul deplasării,
  • - kilometrii parcurşi,
  • - norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, cum sunt:

  • - impozitele locale,
  • - asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto,
  • - inspecţiile tehnice periodice,
  • - rovinieta,
  • - chiriile,
  • - partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată,
  • - dobânzile,
  • - comisioanele,
  • - diferenţele de curs valutar etc.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectuează după aplicarea limitării aferente taxei pe valoarea adăugată, respectiv aceasta se aplică şi asupra taxei pe valoarea adăugată pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată.

Exemplul 1. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activităţii economice

- cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile: 2.000 lei,

- partea de TVA nedeductibilă: 240 lei,

- baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile:    2.240 lei (2.000 + 240)

- valoarea nedeductibilă a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile

2.240 x 50% = 1.120 lei

Exemplul 2. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilii aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activităţii economice

- cheltuieli privind combustibilii - 1.000 lei

- partea de TVA nedeductibilă - 120 lei

- baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilii 1.120 lei (1.000 + 120)

- valoarea nedeductibilă a cheltuielilor privind combustibilii

1.120 x 50% = 560 lei.

2. Se expliciteaza sfera de aplicare a ajustărilor pentru depreciere aferente activelor pentru care se determină ajustari prudenţiale de valoare sau, după caz, valori ale pierderilor aşteptate.

Potrivit normelor metodologice, se deduce la calculul profitului impozabil diferenţa dintre valoarea soldului iniţial al filtrelor prudenţiale calculate la data de 1 ianuarie 2012 aferente activelor existente în sold la data de 31 decembrie 2011 şi valoarea sumelor înregistrate la data de 1 ianuarie 2012 în soldul creditor al contului 58171 “Rezultatul reportat din provizioane specifice” aferente activelor existente în sold la data de 31 decembrie 2011.

- sumele reprezentând reducerea sau anularea filtrelor prudenţiale care au fost deduse la calculul profitului impozabil se impozitează în ordinea inversă înregistrării acestora

3. Se definesc institutiile de credit de la care se pot prelua prin cesionare creante în vederea recuperării acestora, ca fiind persoanele juridice române, inclusiv sucursalele din străinătate ale acestora şi sediile permanente ale instituţiilor de credit din alte state membre, respectiv din state terţe, aşa cum acestea sunt prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit normelor, condiţia de includere a creanţelor cesionate în veniturile impozabile se consideră îndeplinită dacă cesionarul înregistrează ca venit diferenţa dintre valoarea creanţei preluate prin cesionare şi suma de achitat cedentului.

Autor: Ionel Moca | Sursa: Fincont.NET

comments powered by Disqus
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf