Publicata in Monitorul Oficial

Regulament nr. 11 din 20 decembrie 2012

Pentru modificarea Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 4/2010 privind inregistrarea la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si functionarea Societatii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., precum si tranzactionarea actiunilor emise de aceasta

ART. I

 

Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 4/2010 privind înregistrarea la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si functionarea Societatii Comerciale "Fondul Proprietatea" - S.A., precum si tranzactionarea actiunilor emise de aceasta, aprobat prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 8/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 12 martie 2010, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:

"ART. 18

(1) Valoarea totala a activelor Fondului Proprietatea se calculeaza lunar, precum si la orice alte termene impuse prin reglementarile pietei pe care sunt tranzactionate actiunile societatii, conform reglementarilor legale în vigoare, prin cumularea:

a) activelor imobilizate compuse din:

1. imobilizari necorporale;

2. imobilizari corporale;

3. imobilizari financiare;

b) activelor circulante;

c) instrumentelor financiare derivate;

d) cheltuielilor înregistrate în avans.

(2) Valoarea totala a datoriilor Fondului Proprietatea se determina pe baza informatiilor furnizate de contabilitatea proprie organizata si condusa în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

(3) Valoarea unitara a activului net se calculeaza conform urmatoarei relatii:

 Valoarea unitară       Valoarea netă a activului la acea dată
    a activului net  = ------------------------------------------------
    la acea dată       Numărul de acţiuni emise şi aflate în circulaţie
                       la acea dată, exclusiv acţiunile proprii
                       răscumpărate de societate

"

2. Articolul 19 va avea urmatorul cuprins:

"ART. 19

(1) Elementele mentionate la art. 18 care se iau în calcul la determinarea valorii activului net sunt evaluate si reflectate în activul net al Fondului Proprietatea, la valori stabilite în conformitate cu reglementarile contabile în vigoare si cu prevederile alin. (2) - (38).

(2) Evaluarea valorilor mobiliare si a instrumentelor pietei monetare admise sau tranzactionate pe o piata reglementata din România, dintr-un stat membru sau nemembru si evidentiate în contabilitatea Fondului Proprietatea ca imobilizari financiare sau active circulante se efectueaza aplicând:

a) metoda pretului de închidere al sectiunii de piata considerata piata principala a pietei respective din ziua pentru care se efectueaza calculul, în cazul valorilor mobiliare si instrumentelor pietei monetare tranzactionate în ultimele 30 de zile de tranzactionare;

b) metode de evaluare conforme cu Standardele internationale de evaluare (conforme principiului valorii juste), aprobate de catre conducerea societatii de administrare a Fondului Proprietatea, în cazul aparitiei unui eveniment constând în modificarea valorii nominale a actiunii, distribuirea de actiuni gratuite sau în alte situatii de acest gen care influenteaza valoarea de piata a valorilor mobiliare sau instrumentelor pietei monetare prevazute la lit. a), daca evenimentul a aparut în intervalul mentionat la lit. a);

c) metodologia stabilita la alin. (4), pentru valorile mobiliare netranzactionate în intervalul de timp mentionat la lit. a).

(3) Evaluarea valorilor mobiliare si a instrumentelor pietei monetare tranzactionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare si evidentiate în contabilitatea Fondului Proprietatea ca imobilizari financiare sau active circulante se efectueaza aplicând:

a) metoda pretului de referinta furnizat în cadrul altor sisteme de tranzactionare decât pietele reglementate, inclusiv sistemele alternative de tranzactionare, de catre operatorul respectivului sistem de tranzactionare, aferent zilei pentru care se efectueaza calculul, în cazul valorilor mobiliare si instrumentelor pietei monetare tranzactionate în ultimele 30 de zile de tranzactionare;

b) metode de evaluare conforme cu Standardele internationale de evaluare (conforme principiului valorii juste), aprobate de catre conducerea societatii de administrare a Fondului Proprietatea, în cazul aparitiei unui eveniment constând în modificarea valorii nominale a actiunii, distribuirea de actiuni gratuite sau în alte situatii de acest gen care influenteaza valoarea de piata a valorilor mobiliare sau instrumentelor pietei monetare prevazute la lit. a), daca evenimentul a aparut în intervalul mentionat la lit. a);

c) metodologia stabilita la alin. (4), pentru valorile mobiliare netranzactionate în intervalul de timp mentionat la lit. a);

d) metoda bazata pe recunoasterea zilnica a dobânzii aferente perioadei scurse de la data achizitiei, pentru instrumentele pietei monetare netranzactionate în intervalul de timp mentionat la lit. a).

(4) Evaluarea actiunilor neadmise la tranzactionare pe o piata reglementata sau sistem alternativ de tranzactionare, detinute de Fondul Proprietatea la un emitent, are ca baza de calcul valoarea capitalului propriu al emitentului extras din ultima situatie financiara anuala (întocmita în conformitate cu Reglementarile contabile nationale aplicabile emitentului sau întocmita în conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara) a acestuia sau metodele de evaluare conforme cu Standardele internationale de evaluare (conforme principiului valorii juste), aprobate de catre conducerea societatii de administrare a Fondului Proprietatea.

În cazul institutiilor de credit, valoarea contabila pe actiune are ca baza de calcul valoarea capitalului propriu cuprinsa în raportarile lunare transmise la BNR.

(5) Actiunile societatilor comerciale aflate în procedura de insolventa sau reorganizare sunt incluse în activul net al Fondului Proprietatea de la data la care anuntul a fost facut public pe site-ul web al pietei reglementate sau sistemului alternativ de tranzactionare pe care se tranzactioneaza, fie la valoarea zero, fie la valoarea stabilita de un evaluator independent prin utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele internationale de evaluare (conforme principiului valorii juste), conform optiunii administratorului Fondului Proprietatea. În cazul în care administratorul alege utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele internationale de evaluare (conforme principiului valorii juste), în calculul activului net al Fondului Proprietatea va fi luata în considerare, în mod obligatoriu, valoarea mentionata în raportul de evaluare al evaluatorului independent.

(6) Actiunile societatilor comerciale aflate în procedura de lichidare judiciara sau alte forme de lichidare si a celor aflate în încetare temporara sau definitiva de activitate sunt incluse în activul net al Fondului Proprietatea la valoarea zero, de la data la care anuntul a fost facut public pe site-ul web al pietei reglementate sau sistemului alternativ de tranzactionare pe care se tranzactioneaza.

(7) În cazul societatilor comerciale aflate în procedura de insolventa sau reorganizare, ale caror actiuni au fost readmise la tranzactionare pe o piata reglementata sau sistem alternativ de tranzactionare ca urmare a emiterii unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile privind confirmarea de catre judecatorul-sindic desemnat a planului de reorganizare a respectivului emitent, evaluarea respectivelor actiuni se va face cu respectarea prevederilor alin. (2) sau (3), dupa caz.

(8) Actiunile societatilor comerciale din portofoliul Fondului Proprietatea neadmise la tranzactionare pe o piata reglementata sau în cadrul altor sisteme de tranzactionare decât pietele reglementate, inclusiv sistemele alternative din România, dintr-un stat membru sau nemembru sau admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau în cadrul altor sisteme de tranzactionare decât pietele reglementate, inclusiv sistemele alternative din România, dintr-un stat membru sau nemembru, dar netranzactionate în ultimele 30 de zile de tranzactionare, cu valori negative ale capitalului propriu, sunt incluse în calculul activului net la valoarea zero.

(9) Evaluarea instrumentelor financiare cu venit fix admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau în cadrul altor sisteme de tranzactionare decât pietele reglementate, inclusiv sistemele alternative din România, dintr-un stat membru sau nemembru, se efectueaza prin una din urmatoarele metode, metoda aleasa fiind mentinuta cel putin un an:

1. pretul de închidere al sectiunii de piata considerata piata principala a pietei respective sau pretul de referinta, furnizat în cadrul altor sisteme de tranzactionare decât pietele reglementate, inclusiv sistemele alternative de tranzactionare, aferent zilei pentru care se efectueaza calculul; sau

2. metoda bazata pe recunoasterea zilnica a dobânzii si amortizarea discountului/primei aferente perioadei scurse de la data efectuarii plasamentului; sau

3. metoda bazata pe utilizarea unor cotatii de piata, în situatia existentei unor repere de pret compozit relevante publicate de institutii oficiale sau firme private recunoscute la nivel international (de exemplu, BNR, Bloomberg, Reuters).

(10) Evaluarea instrumentelor financiare cu venit fix neadmise la tranzactionare pe o piata reglementata sau în cadrul altor sisteme de tranzactionare decât pietele reglementate, inclusiv sistemele alternative de tranzactionare din România, dintr-un stat membru sau nemembru se efectueaza prin una dintre metodele indicate la alin. (9) pct. 2 sau 3.

(11) Depozitele bancare si certificatele de depozit se evalueaza prin adaugarea dobânzii aferente practicate de banca respectiva, cuvenita pâna la data pentru care se efectueaza calculul la valoarea nominala a acestora, iar disponibilul în cont curent se evalueaza pe baza soldului disponibil la data de calcul al activului net.

(12) Titlurile de participare ale unui A.O.P.C. si/sau O.P.C.V.M. netranzactionate pe o piata reglementata, aflate în portofoliul Fondului Proprietatea, sunt evaluate la ultima valoare unitara a activului net calculata pentru acestea si publicata. Titlurile de participare ale O.P.C.V.M./A.O.P.C. tranzactionate pe o piata reglementata se evalueaza conform prevederilor alin. (2) lit. a).

(13) Pentru raportarea întocmita conform anexei nr. 5, valorile mobiliare tranzactionate în ultimele 30 de zile, titlurile de participare ale O.P.C.V.M., precum si instrumentele pietei monetare sunt considerate active circulante.

(14) Pentru raportarea întocmita conform anexei nr. 5, valorile mobiliare care nu au fost tranzactionate niciodata sau care nu au fost tranzactionate în ultimele 30 de zile, valorile mobiliare nou-emise, precum si alte valori mobiliare decât cele mentionate anterior sunt considerate imobilizari financiare.

(15) Titlurile de participare ale A.O.P.C. sunt încadrate în categoria «active circulante» sau «imobilizări financiare».

(16) Efectele de comert sunt evaluate similar cu modul de calcul al instrumentelor cu venit fix, mentionat în prezentul regulament.

(17) În cazul evaluarii instrumentelor financiare derivate aflate în portofoliul Fondului Proprietatea se aplica urmatoarele prevederi:

a) în cazul instrumentelor financiare derivate tranzactionate pe o piata reglementata, evaluarea se face pe baza pretului de închidere al pietei pe care sunt tranzactionate acestea;

b) în cazul instrumentelor financiare derivate tranzactionate în afara pietelor reglementate, evaluarea are la baza tehnici consacrate pe pietele financiare (raportarea la valoarea curenta a unui alt instrument financiar similar, modele de analiza a fluxului de numerar si de evaluare a optiunilor etc.), astfel încât sa fie respectat principiul valorii juste.

(18) Sumele existente în conturile curente ale Fondului Proprietatea la institutiile de credit care se afla în procedura de faliment vor fi incluse în activul net la valoarea zero.

(19) În situatia evaluarii valorilor mobiliare admise la tranzactionare pe mai multe piete reglementate sau în cadrul mai multor sisteme, altele decât pietele reglementate, inclusiv sistemele alternative, tranzactionate în ultimele 30 de zile de tranzactionare din România, dintr-un stat membru sau nemembru, valoarea la care se iau în calcul valorile mobiliare trebuie sa fie reprezentata de pretul de închidere al sectiunii de piata considerate piata principala sau pretul de referinta furnizat în cadrul sistemelor alternative având cel mai mare grad de lichiditate si frecventa a tranzactionarii acelui instrument financiar determinata conform art. 9 din Regulamentul CE nr. 1.287/2006 al Comisiei din 10 august 2006 de punere în aplicare a Directivei 2004/39/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind obligatiile întreprinderilor de investitii de pastrare a evidentei si înregistrarilor, raportarea tranzactiilor, transparenta pietei, admiterea de instrumente financiare în tranzactii si definitia termenilor în sensul directivei în cauza, aferent zilei pentru care se efectueaza calculul.

(20) În situatia splitarii/consolidarii valorii nominale a unor actiuni admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau în cadrul altor sisteme decât pietele reglementate, actiunile rezultate prin splitare se evalueaza anterior introducerii la tranzactionare a acestora, prin împartirea pretului anterior splitarii la coeficientul de splitare, respectiv prin înmultirea cu coeficientul de consolidare.

(21) Dividendele, precum si actiunile distribuite fara contraprestatie în bani rezultate în urma participarii la majorarile de capital sunt înregistrate în activul Fondului Proprietatea în prima zi în care investitorii care cumpara actiunile nu mai beneficiaza de dividend sau în prima zi în care investitorii care cumpara actiunile nu mai pot participa la majorarea de capital.

(22) În cazul majorarilor de capital social ce presupun o contraprestatie în bani din partea investitorilor, fara emiterea de drepturi de preferinta, actiunile cuvenite si suma datorata de Fondul Proprietatea ca urmare a participarii la majorarea capitalului social sunt înregistrate în activul Fondului Proprietatea, astfel:

a) în prima zi în care investitorii care cumpara actiunile nu mai pot participa la majorarea de capital, în situatia în care pretul de piata este mai mare decât pretul de subscriere, iar administratorul Fondului Proprietatea decide sa participe la majorarea de capital social a emitentului;

b) la data platii efective a actiunilor subscrise la majorarea de capital social, în situatia în care nu sunt întrunite conditiile mentionate la lit. a).

(23) În cazul majorarilor de capital social ce presupun o contraprestatie în bani din partea investitorilor, cu emiterea de drepturi de preferinta, actiunile cuvenite sunt înregistrate în activul Fondului Proprietatea la data platii efective a actiunilor subscrise la majorarea de capital social.

(24) Evaluarea actiunilor detinute de Fondul Proprietatea ca urmare a participarii la majorarea de capital social fara contraprestatie în bani, precum si a celor cu contraprestatie în bani înregistrate în activ conform prevederilor alin. (22) lit. a) se realizeaza la pretul de închidere al sectiunii de piata considerata piata principala sau pretul de referinta furnizat în cadrul altor sisteme decât pietele reglementate inclusiv sistemele alternative de tranzactionare de catre operatorul respectivului sistem de tranzactionare, aferent zilei pentru care se efectueaza calculul.

(25) Suma datorata ca urmare a participarii la majorarea capitalului social înregistrata în activ conform prevederilor alin. (22) lit. a) se evalueaza la valoarea de subscriere.

(26) În cazul în care majorarea de capital se realizeaza cu emiterea de drepturi de preferinta, acestea vor fi înregistrate în activul fondului în prima zi în care investitorii care cumpara actiunile nu mai pot participa la majorarea de capital.

(27) Pâna la momentul primei zile de tranzactionare evaluarea drepturilor de preferinta se realizeaza la valoarea teoretica. Valoarea teoretica a dreptului de preferinta se calculeaza conform formulei:

Valoarea teoretica a dreptului de preferinta = (pretul de piata al actiunilor vechi - pretul de subscriere de actiuni noi pe baza drepturilor de preferinta) * [numar de actiuni noi / (numar de actiuni vechi + numar de actiuni noi)] * (numar de actiuni vechi / numar de drepturi de preferinta emise),

unde pretul de piata al actiunilor vechi este reprezentat de pretul de închidere din ultima zi în care cei care cumpara actiuni au dreptul de a participa la majorarea de capital.

(28) Ulterior admiterii la tranzactionare, drepturile de preferinta vor fi evaluate la pretul de închidere al sectiunii de piata considerate piata principala a pietei respective, din ziua pentru care se efectueaza calculul. În cazul în care nu se vor înregistra tranzactii, se va mentine evaluarea la valoarea teoretica.

(29) Ulterior perioadei de tranzactionare a drepturilor de preferinta si pâna la momentul exercitarii acestora, drepturile de preferinta vor fi evaluate la ultimul pret de închidere din perioada de tranzactionare si evidentiate în cadrul unei pozitii distincte «Dividende sau alte drepturi de încasat».

(30) La momentul exercitarii drepturilor de preferinta vor fi înregistrate în mod corespunzator în activul Fondului Proprietatea actiunile cuvenite.

(31) Dividendele si actiunile distribuite fara contraprestatie în bani, precum si cele distribuite cu contraprestatie în bani si sumele cuvenite Fondului Proprietatea se evidentiaza în cadrul unei pozitii distincte «Dividende sau alte drepturi de încasat» în cadrul activelor Fondului Proprietatea.

(32) În situatia în care dividendele si actiunile distribuite fara contraprestatie în bani nu sunt încasate în termenul legal, acestea vor fi incluse în activ la valoarea zero.

(33) În situatia în care cupoanele aferente instrumentelor cu venit fix nu sunt încasate în termen de 10 zile lucratoare de la data mentionata în prospectul de emisiune, acestea vor fi incluse în activ la valoarea zero.

(34) Metodele de evaluare conforme cu Standardele internationale de evaluare (conforme principiului valorii juste) vor fi incluse în reglementarile interne ale societatii de administrare a Fondului Proprietatea, ce vor fi supuse aprobarii C.N.V.M.

(35) Evaluarea activelor prin utilizarea metodelor de evaluare conforme cu Standardele internationale de evaluare (conforme principiului valorii juste) va fi efectuata de catre persoane care au capacitatea profesionala de a întelege si de a aplica aceste standarde (membri ai ANEVAR sau ai altor organisme profesionale similare) si se va putea realiza numai ulterior autorizarii de catre C.N.V.M. a modificarilor intervenite în cadrul reglementarilor interne ale societatii de administrare a Fondului Proprietatea, în sensul celor prevazute la alin. (34).

(36) Responsabilitatea cu privire la evaluarea activelor revine conducerii societatii de administrare a Fondului Proprietatea, care va adopta acele metode de evaluare care asigura protejarea intereselor investitorilor si integritatea pietei, actionând cu onestitate, corectitudine si diligenta profesionala.

(37) Raportul lunar cu privire la situatia activului net, prevazut la art. 20 alin. (3), va fi însotit de o anexa ce va cuprinde metodele de evaluare utilizate pentru fiecare dintre activele din portofoliul Fondului Proprietatea si care va fi certificata de catre depozitarul acestuia.

(38) În cazul modificarii metodei de evaluare, raportul prevazut la alin. (37) va contine o descriere a motivelor care au determinat aceasta modificare si a modului în care aceasta modificare afecteaza interesele actionarilor Fondului Proprietatea. Raportul în cauza va fi adus la cunostinta investitorilor prin publicarea pe site-ul Fondului Proprietatea si al Bursei de Valori Bucuresti, dupa caz."

 

3. La capitolul III "Functionarea Fondului Proprietatea", dupa sectiunea a 4-a se introduce o noua sectiune, sectiunea a 5-a "Politica de investitii a Fondului Proprietatea", alcatuita din articolul 21^1, cu urmatorul cuprins:

"SECTIUNEA a 5-a

Politica de investitii a Fondului Proprietatea

 

ART. 21^1

Politica de investitii a Fondului Proprietatea este stabilita de catre societatea de administrare a acestuia, cu respectarea limitelor investitionale stabilite în Legea nr. 247/2005, cu modificarile si completarile ulterioare."

 

ART. II

 

La data intrarii în vigoare a prezentului regulament se abroga prevederile Dispunerii de masuri a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 17/2010, precum si cele ale Dispunerii de masuri a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 1/2011.

 

ART. III

 

Prezentul regulament intra în vigoare la data publicarii acestuia si a ordinului de aprobare în Monitorul Oficial al României, Partea I, si se publica în Buletinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si pe site-ul www.cnvmr.ro

 

Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare,
Eugenia Carmen Negoita
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf