Publicata in Monitorul Oficial

Ordonanta de Urgenta nr. 28 din 10 aprilie 2013

Pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala

Luând în considerare faptul ca zonele rurale si zonele urbane din România prezinta o deosebita importanta din punct de vedere economic, social si cultural, este necesara dezvoltarea durabila a acestora.

Având în vedere ca dezvoltarea durabila a spatiului rural si urban este indispensabil legata de îmbunatatirea conditiilor existente si a serviciilor de baza, prin dezvoltarea infrastructurii, precum si faptul ca actualul cadru legislativ nu asigura suficiente mijloace de interventie la nivelul autoritatilor centrale si locale care sa sprijine îmbunatatirea infrastructurii, amânarea adoptarii unor masuri imediate ar avea consecinte negative în sensul perpetuarii lipsei de resurse la dispozitia autoritatilor publice si accentuarii efectelor negative pe care criza internationala actuala o are asupra domeniilor de activitate economica din România.

Tinând seama de faptul ca situatia extraordinara prevazuta la art. 115 alin. (4) din Constitutia României, republicata, se motiveaza prin necesitatea luarii unor masuri urgente care sa asigure un climat investitional atractiv pentru localitatile României, care sa duca la cresterea numarului de locuri de munca, neadoptarea în regim de urgenta a Programului national de dezvoltare locala conduce pe termen lung la neasigurarea standardelor de calitate a vietii, necesare populatiei, în domeniul serviciilor publice, cu atât mai mult cu cât România s-a angajat ca pâna în anul 2015 pentru sistemele de alimentare cu apa si pâna în anul 2018 pentru sisteme de canalizare si statii de epurare sa asigure localitatilor din România conformarea la legislatia din domeniul mediului prin dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata, în caz contrar putând fi declansata procedura de infringement.

În prezent, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si alte autoritati publice centrale se deruleaza mai multe programe de investitii în infrastructura locala cu caracteristici diferite privind eligibilitatea, finantarea, decontarea si monitorizarea acestora.

În cadrul acestor programe de investitii sunt în diferite stadii de executie obiective pentru care nu s-au asigurat în anii anteriori sursele de finantare pentru finalizarea acestora, fapt ce nu a contribuit la dezvoltarea echilibrata a infrastructurii locale, împiedicând atingerea standardelor de calitate a vietii pentru comunitatile locale.

De aceea, pentru revitalizarea comunelor si a satelor componente ale municipiilor si oraselor, este esential sa fie solutionata problema dezvoltarii infrastructurii locale.

Pentru o utilizare mai eficienta a fondurilor publice sunt necesare o coordonare si o implementare unitara a dezvoltarii infrastructurii locale, prin integrarea programelor actuale de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural si în cel urban.

În considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie o situatie de urgenta si extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amânata,

în temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia României, republicata,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

 

ART. 1

 

Se aproba Programul national de dezvoltare locala coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, denumit în continuare program.

 

ART. 2

 

În sensul prezentei ordonante de urgenta termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) obiective de investitii noi - obiectivele de investitii pentru care nu au fost încheiate contracte/conventii de finantare, contracte de lucrari, precum si obiectivele care nu au fost incluse în niciunul dintre programele de investitii preluate în program;

b) obiective de investitii în continuare - obiectivele de investitii pentru care au fost alocate fonduri de la bugetul de stat si/sau au fost încheiate contracte/conventii de finantare, contracte de lucrari, pentru investitiile aflate în derulare în cadrul programelor de investitii preluate în program.

 

ART. 3

 

Programul prevazut la art. 1 este compus din urmatoarele subprograme:

a) Subprogramul "Modernizarea satului românesc";

b) Subprogramul "Regenerarea urbana a municipiilor si oraselor";

c) Subprogramul "Infrastructura la nivel judetean".

 

ART. 4

 

Initierea si implementarea subprogramelor prevazute la art. 3 vor fi detaliate în normele metodologice de aplicare a programului.

 

ART. 5

 

Beneficiarii programului sunt unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale, dupa cum urmeaza:

a) comunele;

b) municipiile si orasele, inclusiv pentru satele componente ale acestora;

c) judetele.

 

ART. 6

 

Obiectivele de investitii din cadrul programului se realizeaza pe terenuri si/sau constructii, dupa caz, aflate în proprietate publica sau privata a unitatilor administrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

 

ART. 7

 

(1) Obiectivele de investitii care pot fi finantate în cadrul programului trebuie sa vizeze unul dintre urmatoarele domenii specifice:

a) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de alimentare cu apa si statii de tratare a apei;

b) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de canalizare si statii de epurare a apelor uzate;

c) realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unitatilor de învatamânt preuniversitar;

d) realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unitatilor sanitare din mediul rural;

e) reabilitare/modernizare a drumurilor publice clasificate si încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judetene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale si/sau drumuri publice din interiorul localitatilor;

f) realizare/modernizare/reabilitare de poduri, podete sau punti pietonale;

g) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a unor obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifunctionale, teatre;

h) realizare/extindere/modernizare de platforme de gunoi;

i) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a pietelor publice, comerciale, târguri, oboare, dupa caz;

j) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a bazelor sportive.

(2) Tipurile de obiective de investitii, categoriile de lucrari si cheltuielile care se finanteaza în cadrul fiecarui domeniu specific prevazut la alin. (1) sunt stabilite prin normele metodologice de aplicare ale programului.

 

ART. 8

 

Finantarea programului se asigura din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie în bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pe subprogramele prevazute la art. 3, din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie în bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale beneficiare si din alte surse legal constituite.

 

ART. 9

 

(1) În limita fondurilor aprobate anual prin legea bugetului de stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice întocmeste si aproba prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice repartizarea sumelor pentru program, pe judete, pe fiecare subprogram si pe domenii specifice.

(2) Repartizarea sumelor se face pe baza criteriilor de alocare aprobate prin normele metodologice de aplicare a programului, care vor avea în vedere cel putin urmatoarele: ponderea obiectivelor de investitii aflate în derulare pe fiecare judet, date demografice si administrativ-teritoriale, capacitatea financiara a beneficiarilor.

(3) Repartizarea sumelor aprobate conform prevederilor alin. (1), precum si lista obiectivelor de investitii care sunt cuprinse în program se comunica consiliilor judetene.

(4) În termen de 30 de zile de la comunicarea sumelor aprobate si a listei obiectivelor de investitii prevazute la alin. (3), consiliile judetene fac propuneri pentru obiective de investitii în continuare si obiective de investitii noi, pe baza criteriilor de prioritizare. Propunerile pentru obiective de investitii noi pot cuprinde si alte obiective de investitii decât cele incluse în lista prevazuta la alin. (3).

(5) Criteriile de prioritizare sunt aprobate prin normele metodologice de aplicare a programului pentru obiective de investitii în continuare si obiective de investitii noi si vor avea în vedere cel putin urmatoarele: data semnarii contractului, stadiul fizic, populatia deservita, procentul de cofinantare de la bugetul local, dupa caz.

(6) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice analizeaza propunerile transmise de catre consiliile judetene potrivit alin. (4) si întocmeste lista finala a obiectivelor de investitii si sumele alocate acestora în anul în curs, lista care se aproba prin ordinul ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice.

(7) În cazul nerespectarii termenului si/sau a criteriilor prevazute la alin. (4) si (5), dupa verificarea repartizarii sumelor pe obiective, lista obiectivelor de investitii din judetul respectiv finantate în cadrul programului pentru anul în curs se întocmeste de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

(8) Pentru obiectivele de investitii noi, beneficiarii sunt obligati sa transmita Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice documentatiile tehnico-economice, întocmite în conformitate cu Hotarârea Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii, si cu respectarea standardelor de cost în vigoare, documentatii care sunt finantate si aprobate de beneficiari.

(9) Obiectivele de investitii noi se avizeaza în Consiliul tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

(10) Pentru propunerile de obiective de investitii în continuare, beneficiarii sunt obligati sa transmita documente care sa prezinte stadiul fizic realizat, valoarea actualizata a restului cheltuielilor necesare pentru finalizarea obiectivului de investitii si contractele de achizitii publice care au fost încheiate, inclusiv actele aditionale încheiate, dupa caz.

(11) Actualizarea restului cheltuielilor necesare pentru finalizarea obiectivului de investitii se face în conditiile legii, în functie de evolutia indicilor de preturi.

 

ART. 10

 

În termen de 30 de zile de la data emiterii ordinului prevazut la art. 9 alin. (6) se încheie contracte anuale de finantare între Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si beneficiari, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

ART. 11

 

Beneficiarii raspund de organizarea si derularea procedurilor de atribuire a contractelor de bunuri/servicii/lucrari, în conformitate cu prevederile legale si cu obligatiile din contractele prevazute la art. 10.

 

ART. 12

 

(1) În vederea decontarii fondurilor alocate de la bugetul de stat, unitatile administrativ-teritoriale transmit solicitarile de fonduri la consiliile judetene, care, dupa verificarea documentatiilor specifice, le avizeaza si le transmit în mod centralizat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pe domenii specifice din cadrul fiecarui subprogram.

(2) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice vireaza beneficiarilor, prin ordin de plata, sumele necesare pentru realizarea lucrarilor aferente obiectivelor de investitii pe domenii specifice din cadrul fiecarui subprogram, în limita contractelor anuale de finantare prevazute la art. 10.

 

ART. 13

 

(1) Programarea, coordonarea si monitorizarea utilizarii fondurilor alocate de la bugetul de stat în implementarea proiectelor de investitii din program se fac de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

(2) Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, împreuna cu reprezentanti cu atributii de control din aparatul propriu al Inspectoratului de Stat în Constructii - I.S.C., pot efectua verificari prin sondaj pentru lucrarile realizate la obiectivele de investitii derulate prin program.

(3) Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pot participa în comisiile de receptie, în calitate de invitati.

 

ART. 14

 

(1) Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta se preiau în cadrul programului toate obiectivele de investitii în continuare, aflate în executie, care au fost finantate de la bugetul de stat în baza prevederilor:

a) Hotarârii Guvernului nr. 577/1997 pentru aprobarea Programului privind reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes judetean si de interes local, alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate la sate, precum si în unitatile administrativ-teritoriale cu resurse turistice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) Ordonantei Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 71/2007, cu modificarile ulterioare;

c) Ordonantei Guvernului nr. 40/2006 pentru aprobarea si finantarea programelor multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 61/2007, cu modificarile ulterioare pentru programul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. c).

(2) Obiectivele de investitii noi, definite conform art. 2 lit. a) si cuprinse în programele prevazute la alin. (1), se pot finanta cu respectarea prevederilor programului.

 

ART. 15

 

Se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa introduca modificarile bugetare în bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

 

ART. 16

 

În termen de 30 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se aproba normele metodologice de aplicare a programului, prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

ART. 17

 

La data intrarii în vigoare a normelor metodologice de aplicare a programului, se abroga:

a) Hotarârea Guvernului nr. 577/1997 pentru aprobarea Programului privind reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes judetean si de interes local, alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate la sate, precum si în unitatile administrativ-teritoriale cu resurse turistice, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 294 din 24 iunie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) Ordonanta Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 27 ianuarie 2006, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 71/2007,

c) Art. 2 alin. (1) lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 40/2006 pentru aprobarea si finantarea programelor multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 din 17 august 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 61/2007, cu modificarile ulterioare;

d) Hotarârea Guvernului nr. 530/2010 pentru aprobarea Programului "Reabilitare si modernizare - 10.000 km drumuri de interes judetean si drumuri de interes local", implementat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, în perioada 2010 - 2013, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 397 din 15 iunie 2010.

 

PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
 
Contrasemneaza:
Viceprim-ministru,
ministrul dezvoltarii regionale si
administratiei publice,
Nicolae-Liviu Dragnea
 
Viceprim-ministru,
ministrul finantelor publice,
Daniel Chitoiu
 
Ministrul delegat pentru buget,
Liviu Voinea
 
Ministrul educatiei nationale,
Remus Pricopie
 
p. Ministrul delegat pentru învatamânt
superior, cercetare stiintifica si
dezvoltare tehnologica,
Gigel Paraschiv,
secretar de stat
 
Ministrul culturii,
Daniel-Constantin Barbu
 
Ministrul sanatatii,
Gheorghe-Eugen Nicolaescu
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf