Publicata in Monitorul Oficial

Legea nr. 232 din 15 iulie 2013

Privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere inmatriculate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica

Parlamentul României adopta prezenta lege.

 

ARTICOL UNIC

 

Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 6 din 25 ianuarie 2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrarii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si în categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica, adoptata în temeiul art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 284/2011 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2012, cu urmatoarele modificari si completari:

1. La articolul I punctul 1, titlul ordonantei se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ORDONANTA

privind certificarea încadrarii vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si în categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica"

2. La articolul I punctul 2, articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 1

Vehiculele înmatriculate sau înregistrate în România pot circula si pot fi utilizate pe drumurile publice din România numai daca starea lor tehnica este conforma cu Reglementarile privind certificarea încadrarii vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si în categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica, aprobate prin ordin al ministrului transporturilor."

3. La articolul I punctul 4, litera h) a alineatului (3) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"h) remorci si semiremorci având o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg - la 2 ani, cu urmatoarele exceptii:

- remorci si semiremorci agreate pentru transportul marfurilor periculoase, pentru care periodicitatea este de un an;

- remorci si semiremorci apicole, precum si rulotele, pentru care periodicitatea este de 3 ani;".

4. La articolul I punctul 4, litera l) a alineatului (3) al articolului 2 se abroga.

5. La articolul I punctul 5, litera m) a alineatului (3) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"m) masini si utilaje autopropulsate pentru lucrari, cu exceptia celor prevazute la art. 6^5 - la 2 ani."

6. La articolul I punctul 6, alineatul (4^1) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(4^1) Autorulotele care au, în afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspectii tehnice periodice la 4 ani, daca la data primei înmatriculari în România au fost noi."

7. La articolul I punctul 7, alineatul (6) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(6) Aparatura utilizata în statiile de inspectie tehnica periodica autorizate trebuie sa respecte cerintele prevazute de legislatia în vigoare privind activitatea de metrologie, precum si cerintele specifice activitatii de inspectie tehnica periodica stabilite prin reglementarile prevazute la art. 1."

8. La articolul I punctul 8, alineatul (1) al articolului 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 5

(1) Inspectia tehnica periodica la vehiculele agreate pentru transportul marfurilor periculoase sau pentru transportul de marfuri perisabile, la vehiculele destinate exclusiv transportului de butelii de gaze, la remorcile-cisterna lente destinate transportului de marfuri periculoase, la autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune si care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu exceptia troleibuzelor, la vehiculele istorice, la autovehiculele destinate competitiilor sportive, la vehiculele cu caracteristici speciale, la vehiculele înregistrate, prevazute la art. 2 alin. (3) lit. m), la vehiculele radiate din evidenta care au fost înmatriculate ori înregistrate anterior în România în vederea înmatricularii, precum si inspectia tehnica în vederea redobândirii certificatului de înmatriculare se efectueaza numai de personalul R.A.R., în conformitate cu reglementarile prevazute la art. 1."

9. La articolul I punctul 9, alineatul (3) al articolului 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) În cazul în care vehiculul corespunde reglementarilor prevazute la art. 1, R.A.R. sau statiile de inspectie tehnica periodica consemneaza în anexa la certificatul de înmatriculare/înregistrare data pâna la care trebuie efectuata urmatoarea inspectie tehnica periodica. Totodata, R.A.R. sau statiile de inspectie tehnica periodica aplica ecusonul de inspectie tehnica periodica corespunzator pe placile de înmatriculare ori pe placile de înregistrare."

10. La articolul I punctul 10, alineatul (1) al articolului 6^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 6^1

(1) R.A.R. tine evidenta informatizata a situatiei inspectiilor tehnice periodice realizate pentru vehicule."

11. La articolul I punctul 11, litera k) a alineatului (1) al articolului 6^2 se abroga.

12. La articolul I, dupa punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 12^1, cu urmatorul cuprins:

"12^1. La articolul 6^2 alineatul (2), litera c) se abroga."

13. La articolul I punctul 13, alineatul (3) al articolului 6^2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) În cazul comiterii faptelor prevazute la alin. (1) lit. a) - j), pe lânga amenzile contraventionale prevazute la alin. (2), personalul R.A.R., împuternicit în acest scop de Ministerul Transporturilor, dispune, în raport cu gravitatea faptelor, suspendarea ori anularea autorizatiei tehnice a persoanei autorizate pentru statia de inspectie tehnica periodica respectiva sau suspendarea ori anularea certificatului de atestare a inspectorului tehnic, în conditiile stabilite de reglementarile prevazute la art. 1."

14. La articolul I, dupa punctul 14 se introduce un nou punct, punctul 14^1, cu urmatorul cuprins:

"14^1. La articolul 6^2, alineatul (8) se abroga."

15. La articolul I punctul 15, articolul 6^3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 6^3

În urma reverificarii prevazute la art. 4 alin. (8) lit. c), personalul R.A.R. poate anula inspectia tehnica periodica în cazurile stabilite prin reglementarile prevazute la art. 1."

16. La articolul I punctul 16, articolele 6^4 - 6^7 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"ART. 6^4

(1) Prevederile prezentei ordonante se aplica si vehiculelor detinute sau utilizate de Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne si care se înregistreaza la aceste institutii, numai în cazul în care prin legislatia specifica aplicabila acestor vehicule se prevede astfel.

(2) Inspectia tehnica periodica la vehiculele prevazute la alin. (1) si care prezinta caracteristici speciale se poate efectua si în statiile de inspectie tehnica periodica apartinând Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne.

ART. 6^5

Prevederile prezentei ordonante nu se aplica masinilor si utilajelor autopropulsate pentru lucrari cu o viteza maxima constructiva care nu depaseste 25 km/h, autovehiculelor cu senile, tramvaielor si vehiculelor cu tractiune animala.

ART. 6^6

(1) Vehiculele înmatriculate în alte state pot fi supuse unei inspectii tehnice periodice, care se efectueaza de R.A.R. în conformitate cu reglementarile prevazute la art. 1.

(2) În vederea efectuarii inspectiei tehnice periodice prevazute la alin. (1), solicitantul declara pe propria raspundere situatia vehiculului în ceea ce priveste detinatorul si situatia înmatricularii vehiculului respectiv.

(3) Efectuarea inspectiei tehnice periodice prevazute la alin. (1) nu absolva detinatorul sau utilizatorul vehiculului de respectarea celorlalte prevederi legale privind circulatia pe drumurile publice din România.

(4) Recunoasterea inspectiei tehnice periodice prevazute la alin. (1) de catre alte state se face în functie de legislatia aplicabila a statelor respective.

ART. 6^7

(1) În vederea obtinerii certificatului de înregistrare cu mentiunea «Pentru acest vehicul, inspectia tehnica periodica nu este obligatorie» solicitantul va depune la emitent certificatul tehnic, emis de R.A.R., la cerere, din care sa rezulte ca vehiculul respectiv nu se supune inspectiei tehnice periodice.

(2) La controlul în trafic, organele de control abilitate vor aplica sanctiunile stabilite pentru cazul în care detinatorul unui certificat de înregistrare cu mentiunea «Pentru acest vehicul, inspectia tehnica periodica este obligatorie» nu face dovada ca a executat inspectia tehnica periodica sau aceasta inspectie a expirat."

17. Articolul II se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. II

(1) În termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va asigura administratiile locale cu certificate de înregistrare, care sa contina urmatoarea mentiune: «Pentru acest vehicul inspectia tehnica periodica este/nu este obligatorie».

(2) În termen de 6 luni de la data intrarii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante, toti detinatorii certificatelor de înregistrare, emise înainte de termenul prevazut la alin. (1), vor preschimba gratuit aceste certificate cu noile tipuri, care contin mentiunea referitoare la obligativitatea efectuarii inspectiei tehnice periodice."

18. Articolul V se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. V

Vehiculele înregistrate în România, carora li se aplica prevederile prezentei ordonante, se supun primei inspectii tehnice periodice în termen de 6 luni de la data intrarii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante."

 

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia României, republicata.

 

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALERIU-STEFAN ZGONEA
 
PRESEDINTELE SENATULUI
GEORGE-CRIN LAURENTIU ANTONESCU
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf