Publicata in Monitorul Oficial

Hotarare nr. 332 din 4 iunie 2013

Pentru aprobarea Programului manifestarilor prilejuite de Ziua Eroilor - 13 Iunie 2013

În temeiul art. 108 din Constitutia României, republicata, si al art. 26 lit. k) din Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, cu modificarile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotarâre.

 

ARTICOL UNIC

 

(1) Se aproba Programul manifestarilor prilejuite de Ziua Eroilor - 13 Iunie 2013, prevazut în anexa care face parte integranta din prezenta hotarâre.

(2) Prin grija Ministerului Afacerilor Interne, prezentul program va fi difuzat institutiilor prefectului.

(3) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice asigura difuzarea programului catre consiliile judetene.

 

PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
 
Contrasemneaza:
Viceprim-ministru,
Gabriel Oprea
 
Ministrul apararii nationale
Mircea Dusa
 
Viceprim-ministru,
ministrul dezvoltarii regionale
si administratiei publice,
Nicolae-Liviu Dragnea
 
Viceprim-ministru,
ministrul finantelor publice,
Daniel Chitoiu
 
Ministrul delegat pentru buget,
Liviu Voinea
 
Ministrul afacerilor interne,
Radu Stroe
 
Ministrul educatiei nationale,
Remus Pricopie
 
Ministrul delegat pentru
învatamânt superior, cercetare stiintifica
si dezvoltare tehnologica,
Mihnea Cosmin Costoiu
 
Ministrul afacerilor externe,
Titus Corlatean

 

 

ANEXA 1

 

PROGRAMUL MANIFESTARILOR

prilejuite de Ziua Eroilor - 13 Iunie 2013

 

I. Masuri administrativ-organizatorice:

1. Ministerul Apararii Nationale, prin unitatile, institutiile de învatamânt, cercurile si bibliotecile militare, desfasoara manifestari dedicate Zilei Eroilor: simpozioane, întâlniri cu istorici si veterani de razboi, vizite la cimitire de onoare, mausolee si monumente comemorative de razboi, expozitii de carte etc.

2. Ministerul Afacerilor Interne initiaza programe speciale pentru sarbatorirea Zilei Eroilor, organizeaza ceremoniale militare si religioase si asigura ordinea publica la locul de desfasurare a activitatilor comemorative.

3. Ministerul Afacerilor Externe organizeaza - prin intermediul reprezentantelor diplomatice românesti sau oficiilor consulare - activitati specifice pentru comemorarea eroilor români cazuti si înhumati pe teritoriul altor state: depuneri de coroane si, în unele locatii, ceremonii religioase, în limita bugetului aprobat.

4. Ministerul Educatiei Nationale organizeaza si desfasoara programe dedicate aniversarii Zilei Eroilor în institutiile de învatamânt: întâlniri cu veterani de razboi, spectacole omagiale etc. si asigura participarea tinerilor la ceremoniile oficiale desfasurate în Capitala si în tara.

5. Autoritatile administratiei publice locale organizeaza manifestari comemorative, expozitii tematice, simpozioane si mese rotunde si desfasoara programe proprii de comemorare a eroilor, în functie de specificul local, la mausolee ale eroilor, precum si la cimitire, parcele de onoare si monumente de razboi.

6. În Ziua Eroilor, la ora 12,00, în toate lacasurile de cult se trag clopotele, iar în institutiile publice si unitatile de învatamânt se pastreaza un moment de reculegere. Festivitatile de comemorare a eroilor încep dupa oficierea Sfintei Liturghii a Înaltarii Domnului.

7. Institutiile de aparare si ordine publica asigura garzi de onoare si muzici militare/trompeti pentru ceremoniile oficiale organizate în Capitala, în municipiile resedinta de judet si la alte cimitire de razboi reprezentative din tara. Garzile la monumente se instaleaza la ora 11,00 si se ridica la ora 18,00.

8. Masurile adoptate pentru sarbatorirea Zilei Eroilor vor fi incluse pe agenda primei videoconferinte saptamânale cu prefectii si presedintii consiliilor judetene.

 

II. Manifestari comemorative

 

A. În Capitala:

1. Ministerul Apararii Nationale organizeaza ceremonii la: Mormântul Ostasului Necunoscut, Monumentul eroilor cazuti în misiune în teatre de operatii si pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit "Filantropia", Monumentul Eroilor Patriei.

2. Ministerul Afacerilor Interne organizeaza ceremonii la: Parcela eroilor de pe D.N. 1, Monumentul Ultimului Strajer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cismigiu si Monumentul Pompierilor din curtea bisericii Sfântul Gheorghe - Plevna.

 

B. În tara:

1. Autoritatile administratiei publice locale organizeaza - în ziua de 13 iunie - cu sprijinul si participarea garnizoanelor militare, al unitatilor scolare, cultelor religioase, asociatiilor de veterani si al altor organizatii neguvernamentale, ceremonii de depunere de coroane si jerbe de flori, precum si programe proprii de comemorare a eroilor României, în functie de specificul local, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum si la cimitirele si parcelele de onoare.

2. Manifestari de comemorare a eroilor, cu caracter neoficial, pot avea loc în toate localitatile din tara în care sunt cimitire/parcele de onoare sau monumente ale eroilor români.

 

C. Pe plan extern:

Reprezentantele diplomatice ale României în strainatate organizeaza actiuni de cinstire a memoriei eroilor români cazuti si înhumati pe teritoriul altor state.

Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf