Publicata in Monitorul Oficial

Circulara nr. 4 din 15 februarie 2013

Privind punerea in circulatie, in scop numismatic, a unei monede din aur dedicate aniversarii a 1.900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian

 

ART. 1

 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a României, Banca Nationala a României va pune în circulatie, în scop numismatic, începând cu data de 25 februarie 2013, o moneda din aur dedicata aniversarii a 1.900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian.

 

ART. 2

 

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:

 

Valoare nominala 100 lei

Metal aur

Titlu 900 la mie

Forma rotunda

Diametru 21 mm

Greutate 6,452 g

Calitate proof

Cant zimtat

 

Aversul prezinta o compozitie reprezentând partea superioara a Columnei lui Traian, iar în plan secund un detaliu de pe aceasta; inscriptia "Romania", valoarea nominala "100 Lei", stema României si anul de emisiune 2013.

Reversul reda o compozitie reprezentând partea inferioara a Columnei lui Traian, suprapusa peste un detaliu al acesteia, continând inscriptia de la baza columnei, silueta monumentului si inscriptia "Columna lui Traian".

 

ART. 3

 

Moneda, ambalata în capsula de metacrilat transparent, va fi însotita de o brosura de prezentare a tematicii emisiunii, redactata în limbile româna, engleza si franceza. Brosura include si certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a României si casierului central.

 

ART. 4

 

Moneda din aur dedicata aniversarii a 1.900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian are putere circulatorie pe teritoriul României.

 

ART. 5

 

Punerea în circulatie, în scop numismatic, a monedei din aur dedicate aniversarii a 1.900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a României.

 

Presedintele Consiliului de administratie
al Bancii Nationale a României,
Mugur Constantin Isarescu
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf