Publicata in Monitorul Oficial

Circulara nr. 34 din 11 decembrie 2012

Privind punerea in circulatie, in scop numismatic, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa"

 

ART. 1

 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a României, Banca Nationala a României va pune în circulatie, în scop numismatic, începând cu data de 17 decembrie 2012, o moneda din aur cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa".

 

ART. 2

 

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:

- valoare nominala: 10 lei;

- metal: aur;

- titlu: 999 la mie;

- forma: rotunda;

- diametru: 13,92 mm;

- greutate: 1,224 g;

- calitate: proof;

- cant: zimtat.

 

Avers: un grup de personaje de pe patera din Tezaurul de la Pietroasa, valoarea nominala "10 LEI" si stema României; la exterior, în arc de cerc, anul de emisiune "2012" si inscriptia "ROMANIA".

Revers: personajul feminin din centrul paterei suprapus peste o reprezentare în perspectiva a acesteia; la exterior, inscriptiile în arc de cerc "PATERA" si "TEZAURUL DE LA PIETROASA".

 

ART. 3

 

Moneda, ambalata în capsula de metacrilat transparent, va fi însotita de o brosura de prezentare a tematicii emisiunii, redactata în limbile româna, engleza si franceza. Brosura include si certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a României si casierului central.

 

ART. 4

 

Moneda din aur cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa" are putere circulatorie pe teritoriul României.

 

ART. 5

 

Punerea în circulatie, în scop numismatic, a monedei din aur cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa" se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a României.

 

Presedintele Consiliului de administratie
al Bancii Nationale a României,
Mugur Constantin Isarescu
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf