Publicata in Monitorul Oficial

Circulara nr. 33 din 9 noiembrie 2012

Privind punerea in circulatie, in scop numismatic, a unei monede din argint dedicate aniversarii a 100 de ani de la nasterea lui George Emil Palade

ART. 1

 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a României, Banca Nationala a României va pune în circulatie, în scop numismatic, începând cu data de 19 noiembrie 2012, o moneda din argint dedicata aniversarii a 100 de ani de la nasterea lui George Emil Palade.

 

ART. 2

 

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:

Valoare nominala 10 lei

Metal argint

Titlu 999 la mie

Forma rotunda

Diametru 37 mm

Greutate 31,103 g

Calitate proof

Cant zimtat

 

Aversul monedei prezinta imaginea cladirii spitalului Coltea, unde George Emil Palade a desfasurat un stagiu de practica medicala, precum si o compozitie sugerând activitatea stiintifica a savantului; anul de emisiune "2012", stema României, inscriptia "Romania" si valoarea nominala "10 lei".

Reversul monedei reda, în prim-plan, portretul savantului George Emil Palade si, în plan secund, o compozitie simbolizând biologia celulara; la exterior, în arc de cerc, inscriptia "George Emil Palade" si anii între care a trait "1912 - 2008".

 

ART. 3

 

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile româna, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a României si casierului central.

 

ART. 4

 

Monedele din argint dedicate aniversarii a 100 de ani de la nasterea lui George Emil Palade au putere circulatorie pe teritoriul României.

 

ART. 5

 

Punerea în circulatie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a României.

 

Presedintele Consiliului de administratie
al Bancii Nationale a României,
Mugur Constantin Isarescu
Parteneri
Hotel Armatti Complex Wolf